Кримският полуостров

Трима бивши американски посланици в Киев – Стивън Пайфър, Джон Хербст и Уилям Тейлър – в публикация в NPR предложиха да се използва пандемията от коронавируса за оказване на натиск върху Русия и „връщане“ на Крим в Украйна.

Според авторите пандемията COVID-19 „дава неочаквана възможност“ да се сложи край на конфликта в Украйна.

Бившите американски посланици заявиха, че с разпространението на коронавируса и падащите цени на петрола, САЩ и техните съюзници трябва да предложат премахване на международните санкции срещу Русия, ако конфликтът в Украйна престане.

„Коронавирусната криза може да принуди Кремъл да се съгласи“, предполагат те.

Според тях президентът на САЩ Доналд Тръмп, в сътрудничество с лидерите на Германия, Франция и Украйна, трябва да предложи на Москва прекратяване на конфликта в Украйна, а в замяна отменяне на санкциите, наложени срещу Русия. При това в случай на връщане на Крим на Киев „ще бъде възможно да се отменят други санкции“, казват бившите дипломати.

По-рано САЩ, ЕС, Великобритания, Украйна и Грузия не позволиха на Общото събрание на ООН да приеме проекторезолюцията, предложена от Русия, призоваваща за премахване на едностранни санкции, които не позволяват на държавите да се борят с коронавируса. По-специално документът призоваваше да се помогне на най-засегнатите страни, особено на развиващите се страни, да се откажат от търговските войни и за отказ от едностранните санкции, приети в заобикаляне на Съвета за сигурност на ООН. Освен Русия, съавтори на декларацията станаха още 28 държави.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!