Парламентът ще обсъди на първо четене днес промени в Закона за хазарта, свързани с разпространението на пряка и непряка реклама на хазартни игри и зависимостта от тях, внесен от Костадин Костадинов („Възраждане“) и група народни представители. Това е първа точка от проектопрограмата за работа на Народното събрание, публикувана на сайта на институцията.

Днес е първата сряда от месеца. Съгласно правилника на Народното събрание парламентарните групи могат да предлагат точки в дневния ред, които се включват задължително за разглеждане.

В мотивите се посочва, че с предложените промени се цели да се намалят обществените вреди, свързани с хазарта, като ограничи рекламите и подобри контрола над тях, и като подобри възпиращата функция на регистъра за уязвими лица.

Промените, предложени в този законопроект, целят намаляването на зависимостта от хазартни игри в обществото. Това става чрез:

  • ограничаване на хазартните реклами;
  • по-голяма вноска за социално отговорно поведение, която да се разходва за развиването на спорта и здравето;
  • по-справедливо данъчно облагане, предвид че другите развлекателни услуги се облагат с 20% данък върху добавената стойност;
  • улесняването на работата на служителите на Националната агенция по приходите при установяването на направените залози в игралните зали и казина.

Очаква се депутатите да разгледат на второ четене законопроект за представителните искове за защита на колективните интереси на потребителите. Той е внесен от Министерския съвет.

Проектопрограмата включва и проект на решение за създаване на Временна комисия за установяване на факти и обстоятелства относно изчезналия стратегически документ „Пътна карта за реализация на проекта за разширение на газопреносната система на Република България“. Той е внесен от „Продължаваме промяната – Демократична България“.

Предвижда се депутатите да обсъдят на първо четене промени в Закона за железопътния транспорт и в Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите. Ще разгледат и законопроект за ратифициране на Споразумението между правителството на България и ЮНЕСКО.

Първа точка в четвъртък се очаква да бъде проект на решение за изпълнение на политиката за декарбонизация чрез енергийно обновяване на жилищния сграден фонд в страната. Предвижда се парламентът да разгледа и годишния доклад на Държавната комисия по сигурността на информацията относно цялостната дейност по състоянието на защитата на класифицираната информация в България през 2022 г., който е поверителен. НС ще разгледа и отчета за дейността на Комисията за защита от дискриминация през 2022 година.

В петък е предвиден блиц контрол, както и редовен парламентарен контрол.

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук