Парламентът отхвърли на първо четене проекта на „Възраждане“ за нулева ставка на ДДС за основни храни, лекарства и енергоносители. „За“ бяха 73 депутати – от ГЕРБ-СДС, ДПС и „Възраждане“, 66 народни представители -„против“, 48 се въздържаха.

Днес в пленарната зала беше продължение на дебата по промените, които започнаха на 24 март. С тях се предлагаше да бъде въведена нулева ставка на ДДС за доставката на някои стоки, сред които хранителни продукти и напитки от малката потребителска кошница, вода и доставка на природен газ, електроенергия и централно отопление за бита, лекарства и медицински изделия.

От „Има такъв народ“, както и вчера, така и днес, отново настояха в пленарната зала да дойде министърът на финансите или негов заместник.

Депутатите ще обсъдят на първо четене и законопроект за изменение и допълнение на Наказателния кодекс. В него се предлага актуализиране на действащата нормативна уредба на компютърните и компютърно свързаните престъпления в обособената част на Наказателния кодекс. Предвиждат се и изменения в Закона за електронната търговия.

В пленарната зала трябва да се разгледа на първо четене също законопроектът за събиране на вземания по потребителски договори, внесен от Министерския съвет. Целта му е да се въведат строги и ясни правила за дейността на дружествата за събиране на вземания.

Предвижда се и създаване на регистър на колекторските фирми, въвеждат се изисквания към дружествата за минимален внесен паричен капитал, не по-малко от 500 хил.лв., както и в ръководството им да няма осъждани лица или такива с висящи наказателни производства.

Още вътрешнополитически новини – четете тук

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук