ресторант

След като ГЕРБ-СДС се отказаха да подкрепят идеята „Продължаваме промяната – Демократична България“ за промени в специалните служби, днес стана ясно, че подкрепящите мнозинството в парламента правят стъпка назад и за промяната на националния празник.

Оказа се също така, че ГЕРБ-СДС застанаха на една позиция с БСП и се обявиха против връщане на ДДС от 20% за ресторантьорите. Това предложение беше отправено от финансовия министър Асен Василев.

Пред журналисти в парламента лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че партията няма да подкрепи предложението за връщане на ДДС ставката за ресторантьорския и хотелиерския бранш от 9 на 20 процента.

По думите му тя трябва да продължи, докато бизнесът не се съвземе. 

„По време на цялата кампания сме казали, че този тип бизнес понесоха най-големи удари от Covid-19, буквално бяха размазани от мерките тогава и затова направихме тези предложения. Приеха се в предишния или в по-предишния парламент и се намали ставката на ДДС. Никой не е говорил с най-голямата парламентарна група за подобно нещо“, каза още лидерът на ГЕРБ.

ГЕРБ няма да подкрепи и предложенията на Министерството на финансите за финансов стимул за хората, подали сигнал за укриване на данъци.

В сферата на шегата, пък, с връщането на Държавна сигурност в София, „бонус – донос“ си върви като нещо абсолютно реално, защото Държавна сигурност без доноси не може да съществува. Това е една перачница за пари, защото отиваш и даваш за 100 фирми,  по Търговския регистър си ги избираш, даваш и все за една ще намерят. Отиваш и взимаш пари, и такива авангардни предложения е хубаво да се обсъдят с некоалиционните партньори“, коментира Борисов.

Това, че няма да подкрепят повишаването на ставката, обявиха и от БСП. Депутатите на БСП няма да подкрепят предложенията на МФ за промени в данъчните закони и са категорично против вдигането на ДДС на ресторантьорите от 9% на 20%, обяви в кулоарите на парламента Корнелия Нинова.

Тя зае страната на Борисов и по отношение на финансовия стимул за лицата, които съобщят за укрити печалби. „Предложението на МФ лицата, подаващи сигнали за укрити данъци, да получават бонуси, е отвратително, неправилно, и е стимулиране на доносничеството“, смята тя.

Нинова подхвърли и друга интрига – от партията ѝ имали информация, че ГЕРБ ще дадат назад и по отношение на промени в Конституцията, касаещи отпадането на двойното гражданство за заемане на висши държавни постове и че съдебната реформа няма да остане в този вид, в който е предвидена.

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук