Народно събрание

При мудно гласуване от страна на опозицията, но при сериозна активност в обсъжданията днес депутатите приеха законопроекта, който гарантира независимостта на европейските делегирани прокурори и ги отделя в сграда, различна от тази на българската прокуратура.

По време на обсъжданията против законопроекта се бориха основно Александър Несторов от ДПС, Бранимир Балачев и Радомир Чолаков от ГЕРБ, както и Петър Петров от „Възраждане”. Въпреки това предложението беше прието с гласовете на ИТН, ДБ, ПП и БСП, а всички предложения, които бяха неподкрепени от ресорната комисия не бяха приети и от депутатите.

Бранимир Балачев изрази своето възмущение от това, че на „6 прокуроди +1 съдия“ и тяхната администрация ще бъде разпоредена сграда, като след това беше коригиран от министър Йорданова, която заяви, че прокурорите засега са 9, като се очаква да бъде назначен още 1. Освен това тя обясни, че Лаура Кьовеши е поискала да бъдат назначени още 6 делегирани прокурори, поради голямата натовареност.

След като законопроектът беше приет Радомир Чолаков изрази своето съжаление и заяви, че се надява, че ще се намери институция, която да го докладва пред Конституционния съд, тъй като работата на НС приключва.

Министърът на правосъдието – Надежда Йорданова, изрази своята благодарност към депутатите, подкрепили предложението и заяви, че не се страхува от КС.

Благодаря за мъдростта на мнозинството, което подкрепи този законопроект, за да осигури адекватни ресурси на европейската прокуратурата, за да може тя да изпълнява своите дейности независимо, а не да се моли за експертиза на прокуратурата и да бъде подвластна на нейната администрация. Българският народ иска злоупотребите с евросредства да бъдат прекратени, а виновните да бъдат изправени пред съда.“

Окончателното приемане на промените в Закона за съдебната власт за делегираните европейски прокурори предвижда проектопрограмата за работа на Народното събрание. Законопроектът е предложен за точка първа за днес. Измененията са внесени от Министерския съвет и бяха гласувани на първо четене на 14 юли.

Предвижда се европейските делегирани прокурори да бъдат обособени в самостоятелна структура, която да има собствена администрация, да бъде бюджетно осигурена и определена като организационна единица по Закона за защита на класифицираната информация. Така структурата ще има самостоятелно секретно деловодство. Предвижда се и задължение държавата да осигури необходимата сграда за работата на делегираните прокурори.

За осигуряване на добри условия на труд и работна среда, с акт на Министерския съвет ще бъде предоставена на Висшия съдебен съвет (ВСС) подходяща сграда за дейността на европейските делегирани прокурори, където ще бъдат обособени самостоятелни регистратури и деловодство, гласи още законопроектът. Необходимите средства ще се осигурят от бюджета на съдебната власт, предвиждат още промените.

Със заключителните разпоредби е предвидена промяна в Наказателно-процесуалния кодекс и в Закона за специалните разузнавателни средства. С тях се дава възможност за взаимодействие на делегираните прокурори с разследващи полицаи и митнически инспектори, при осъществяване на дейността по разследване на престъпления.

На фона на това, по-рано днес прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) откри нова процедура за избор на европейски делегирани прокурори. „Надявам се тази процедура да бъде успешна“, каза главният прокурор Иван Гешев.

Гешев посочи, че конкурсът се обявява след негов разговор с европейския главен прокурор Лаура Кьовеши, тъй като се е установило сериозно натоварване на българските европейски делегирани прокурори, избрани и работещи в момента.

„Ние, заедно с Италия, сме изпратили най-голям брой дела на Европейската прокуратура, което наложи обявяването на тази процедура“, добави Гешев.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук