Снимката е илюстративна
На снимката: изтребител F-16

Парламентът одобри законопроект за ратификация на две споразумения, свързани с доставката на осем самолета F-16 Block 70 и оборудване за тях, съобщи БТА.

Със 159 гласа „за“, 45 „против“ и трима „въздържал се“ Народното събрание гласува на две четения Законопроект за ратификация на Споразумение за сметка между българското Министерство на отбраната (МО) и Федералната резервна банка на Ню Йорк и на Споразумение относно определени сметки, свързани с финансиране на чуждестранни военни продажби от правителството на България, между МО, Агенцията на Департамента по отбрана на САЩ за сътрудничество в областта на сигурността (DSCA) и Федералната резервна банка на Ню Йорк. Вносител е Министерският съвет.

Споразуменията се отнасят до изпълнението на договорите за доставка на 8 самолета F-16 Block 70 със свързаното оборудване и въоръжение между Република България и Съединените американски щати. Съществен елемент от договорите е начинът на плащане, който предвижда определената цена да се депозира по сметка на федералното правителство. Сумите по договорите са обособени по отделна сметка (Trust Fund Account), предназначена за всички договори на Република България за придобиване на оборудване по Програмата за чуждестранни продажби за военни цели (FMS).

Условията на Програмата FMS дават възможност част от платените от България средства да се депозират и инвестират чрез банкови и инвестиционни сметки във Федералната резервна банка на Ню Йорк за осигуряване на доходност от тези средства в полза на българската държава. Размерът на средствата, които биха могли да се прехвърлят по този начин, ще се определя от DSCA, като в Trust Fund Account (предназначена за Република България) следва да се поддържат средства за покриване на текущи разплащания на DSCA по проекта за следващите 90 дни. Тъй като се предвижда възможност за инвестиционни операции, според предоставената информация, стандартно средствата се инвестират в овърнайт депозити и нискорискови краткосрочни федерални съкровищни бонове (treasury bills) с различна срочност.

Министерството на отбраната (МО) ще има възможност да следи състоянието на сметката ежедневно и в случай, че бъде преценено, че по-нататъшното инвестиране на тези средства е нецелесъобразно, може да разпореди средствата, преведени по сметката на МО във FRB/NY, да се прехвърлят обратно към Trust Fund Account (предназначена за Република България).

Двата документа засягат разпореждане с бюджетни средства, които ангажират дългосрочно българската държава по тяхното осигуряване до пълното изпълнение на договорите за доставка. Споразуменията съдържат клаузи, свързани с необходимостта от предприемане на законодателни мерки относно действието на чужди правни норми.

Срещу ратификацията на споразуменията в хода на дискусията се обявиха от левицата и „Възраждане“.

Атанас Славов от „Демократична България“ (ДБ) апелира да не се спекулира с фактите. ДБ ще продължи за защитава необходимостта от модернизацията не само на военната авиация, но и на сухопътните и военноморските ни сили, минимум 2 на сто от БВП за отбрана сме поставили като условие към бюджета, посочи той.

Цигарите и тютюневите изделия ще поскъпнат от март догодина

Това предвижда акцизният календар на Министерството на финансите, който депутатите приеха на първо четене през изменения на Данъчно-осигурителния процесуален кодекс (ДОПК).

Промените са внесени от Министерския съвет и бяха одобрени на първо четене със 154 гласа „за“, 1 „против“ и 26 въздържали се.

Най-голямо ще е увеличението при нагреваемите тютюневи изделия – с 21%, а най-малко при класическите цигари – 5 на сто. Според акцизния календар до 2026 година нагреваемите тютюневи изделия ще поскъпнат със 72%, цигарите с почти 20 на сто, а останалите тютюневи продукти – с 46%, съобщи БНТ.

Още вътрешнополитически новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук