Фен на Саудитска Арабия
Снимка: Ал Джазира

Организираното от Катар Световно първенство по футбол се оказа много по-различно от останалите досега. Сякаш обектът на внимание се пренесе от Европа и Южна Америка в арабския свят и по-специално в страните от Персийския залив. В своята реч на откриването домакинът, държавният глава на Катар емир Тамим бен Хамад с гордост заяви: „….приветстваме ви от Катар, страната на арабите….“

Резултатите на отборите на двата регионални конкурента – Саудитска Арабия и Иран се превърнаха в основа за яростни нападки и радикализиране на, до този момент прикритите, настроения между лидерите на двете най-големи ислямски деноминации. След историческата победа на тима на кралството над Аржентина, избухна истински народен делириум в големите градове на страната. Улиците на Рияд, Джеда и другите големи градове напомняха тези в България след Световното първенство в САЩ през 1994 г. Нещо повече, социалните медии отразиха и настроенията в другите арабски страни от Персийския залив. Когато саудитите отбелязаха втория победен гол хората, събрали се в различни кафенета в Кувейт, ОАЕ, Оман празнуваха. Обстановката приличаше на тази в Африка през 1984 г. Тогава цяла Африка ликуваше, когато капитанът на френския национален отбор по футбол Мишел Платини вкарваше своите исторически голове на Европейското първенство и стана за пръв път шампион на Стария континент.

Държавният глава на Саудитска Арабия крал Салман даде почивен ден на всички чиновници и учащи се в кралството /студенти и ученици/ по предложение на министър-председателя Мохамед бен Салман. Държавното ръководство на кралството съобрази работното време на чиновниците в различните институции, с оглед да им се даде възможност да гледат мачовете на саудитския национален отбор на световното първенство в Катар. Повод за това е участието, но и историческата победа на футболния отбор на Саудитска Арабия над сочения за един от фаворитите на Мондиал 2022 отбора на Аржентина с резултат 2:1. В анализ на агенция Ройтерс бе отбелязано, че ноември е месецът на победите на Мохамед бен Салман. Това се дължи не само на футболната победа, но и на даването му на имунитет от американския съд. Неслучайно обаче в саудитските медии се завъртя и снимката на министъра на петрола на кралството, което е най-големият производител на черното злато. Става въпрос за емир Абдул Азиз бен Салман. Той, сияeщ е прегърнал брат си Мохамед, развявайки саудитското знаме. Някои експерти считат, че това е силен намек за вероятното увеличаване на производството на нефта на световните борси, след като в началото на октомври то беше намалено.

На другия полюс е Ислямска република Иран. Загубата от Англия със 6 на 2 беше приета много болезнено от проправителствената преса. Тя хвърли вината за това на иранците, които са на улиците и искат свалянето на режима, както и на Запада. В един от най-консервативните вестници „Кихан“ излезе уводна статия със заглавие „Иран 2, Англия, Израел, Саудитска Арабия и предателите – 6“. В материала на този вестник, чийто главен редактор е назначен от духовния ръководител Али Хаменей се казва още: „Поражението на Иран идва след „седмици на нечестна и безпрецедентна психологическа война срещу отбора… от местни и чуждестранни предатели“. Вероятно се има предвид мълчанието на иранските футболисти, когато бе пуснат националният химн…издигането на транспарант на трибуните с един от слоганите на бунтовете, а именно „Жени, живот, свобода“…или скандирането „Смърт на диктатора!“, който е водещият на демонстрантите, както и името на Махса Амини, чието убийство запали бунтовете в страната. Друг ежедневник „Уатанюмруз“, причисляван към изданията на консерваторите твърди, че демонстрантите са скандирали в подкрепа на футболното поражение на Ислямската република. Те били избухвали в радостна реакция след отбелязването на английските голове, а шофьори, симпатизиращи на бунтовете, натискали класконите на своите автомобили.

В социалните медии се разпространяват клипове, в които се виждат мотоциклетисти в центъра на Техеран, които скандират „шест“, правейки препратка към броя на отбелязаните от Англия голове във вратата на иранския отбор. Твърди се, че в град Машхад е било затворено кафене, тъй като подкрепата за Англия там е била много силна. Тя самата е била обявена от местните власти за подкрепа на бунтовете срещу властта.

В тази част на света не се провеждат избори или ако това стане, не могат да се похвалят с голяма прозрачност и честност. В същото време Мондиал 2022 се оказва най-големия социолог. Цар „Футбол“ поставя двете регионални сили в двата полюса на политическите настроения по оценка на местните власти. Все пак е минал единствено първият кръг на футболния турнир, остават още поне два мача на участниците. Добре е все пак, че жребият не постави в една група Саудитска Арабия и Иран /това реално нямаше как да се случи/. Ако това все пак се беше случило, щеше да бъде създадена ситуация, която далеч нямаше да бъде определена като спортна.

Още актуални анализи – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук