Народно събрание, бюджетна комисия

Парламентът реши главният прокурор да представи доклад за разследването на полицейското насилие от миналата година. Докладът трябва да бъде внесен в парламента до 20 август и да обхване дейността на прокуратурата и разследващите органи по прилагането на закона във връзка със случаите на упражнено полицейско насилие в периода 1 юли – 30 септември 2020 г.

46 НС поднесе своите извинения на пострадалите

Народно събрание прие декларация, с която осъжда полицейското насилие. Парламентът осъжда бруталното полицейско насилие над протестиращи граждани, извършено по време на протестите през 2020 г. и определя това за позорящ акт на нечовешко унизително третиране, забранен от Конституцията и от международните договори, по които Република България е страна.

Настоява се за ефективно и безпристрастно разследване и поднася своите извинения на всички участници в протестите, жертва на полицейско насилие.

Бившият вътрешен министър от ПГ на ГЕРБ – СДС Младен Маринов се извини за случката с превишаване на полицейските правомощия.

„Искам да се извиня и да кажа, че съжалявам за тази случка, която ни стана достояние за превишаване на полицейските правомощия при използване на физическа сила и помощни средства. Като полицай и като човек не допускам такива действия.

По думите му на днешното си изслушване Бойко Рашков е потвърдил това, което самият той вече е казвал, именно, че записите не са укривани.

„Тези записи са иззети по съответния ред, тези записи са приобщени към дисциплинарното производство, след което са изпратени по компетентност в прокуратурата. Това е, което налага и позволява законовият ред. Пак повтарям тези записи и днес стана ясно от изказванията на министър Рашков, не са укривани“, обясни той.

Младен Маринов обърна внимание този случай да не изважда от обществения фокус множеството случаи на пострадали полицаи.

А народният представител от ПГ на ГЕРБ – СДС Христо Терзийски каза, че не е редно българската полиция да бъде използвана и поругавана с политически цели.

„Аз съм изключително доволен за това, че г-н Маринов и аз станахме вече обект на атаката за полицейско насилие, защото ние вече в качеството на политически фигури сме доволни от това нещо. Не може българската полиция да бъде използвана и поругавана с политически цели, особено когато предстои началото на нова предизборна кампания. Вие знаете, че част от лидери на политически сили са народни представители благодарение на използването на тези протести. Може би има средства и начини по-добри от прашката, да се прави предизборна кампания“, коментира Терзийски.

Не са установени всички участвали в побоя служители на МВР

По време на изслужването си в НС днес служебният министър Бойко Рашков обърна внимание, че не са установени всички участвали в побоя служители на МВР.

От проверката, която се е извършила в СДВР, са разпознати четирима от полицаите.

„Единият – началник на отдел, на който са наложили наказание две години лишаване от право на повишаване. На друг – пак наказание за една година. Останалите двама – с порицание. Това е ефектът от дисциплинарната проверка и избраните санкциите, нищо повече. Единият от тях,  очевидно се ползва с доверието на главния прокурор и в началото на годината е преминал на работа в Бюрото по защита при главния прокурор. Вероятно главният прокурор, виждайки от кадрите, как се справя този човек с побоищата на площада в София, е пожелал точно такъв човек да го охранява в Бюрото по защита”, коментира Рашков.

До вчера няма данни нито един от полицаите-биячи да е привлечен към наказателна отговорност.

Спецпрокуратурата обяви, че няма как да бъде изслушан действащ магистрат

Няма как прокуратурата да даде информация по разследването на полицейско насилие по време на миналогодишните протести. Това обяви говорителят на специализираната прокуратура Христо Кръстев.

„Нашето становище е, че спрямо действащите магистрати не може да бъде упражняван парламентарен контрол, доколкото, съгласно решение на КС от 1995 г. се казва, че длъжностните лице, които са изключени от парламентарен контрол, това са президентът, вицепрезидентът, конституционните съдии и всички магистрати“, каза говорителят Христо Кръстев.

 

Важно е да се отблежи, че част от младежите, които бяха жертва на полицейско насилие, присъстватха на заседанието на парламента по покана на председателя на парламента Ива Митева. Те гледаха заседанието от балкона в пленарна зала.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!