Като служебно правителство ние си свършихме работата. Подготвихме един проектобюджет, който внесохме в НС, оттук натам е задължение на народните представители да дебатират и да решат доколко този проект за промяна на бюджета е актуален. Това коментира служебният премиер Стефан Янев по време на посещение в благоевградското село Габрово

Ако това, което е предложено от служебното правителство, не отговаря на техните визии, те са в правото си да го променят. Отговорността е в техни ръце, каза още Янев по повод актуализацията на бюджета.

Служебният премиер коментира и проведеното в понеделник заседание на Консултативния съвет за национална сигурност при президента, който не излезе с обща позиция.

„Не мога да говоря с подобни метафори и алегории – кой зад кого стои. В момента не може да бъде категорично казано, тъй като логиката на подготовката на актуализацията на бюджета ние сме я обсъждали в МС и логиката се базира на съпричастността към това какво се случва в страната. Инерцията на кризата, всички необходими социални и здравни плащания, и по отношение на подпомагане на бизнеса, е нещо, което трябва да се прави и намесването на лица и чужди интереси не намирам за уместно”, категоричен бе той.

По думите му след срещата при президента е станало ясно, че партиите са абсолютно наясно с тяхната отговорност и идеята, че трябва да направят необходимото, защото алтернативата е от септември насам да няма пари по перата, по които сме свикнали да има допълнителни средства.

Що се отнася до потока незаконни мигранти, Янев каза, че данните към момента изискват по-голяма организация и повече сигурност за защита на държавата. Той бе категоричен, че е задействан план за евакуацията на българските граждани от Афганистан.

Днес Стефан Янев се срещна край Благоевград с пожарникарите, участвали в гасенето на пожари в област Благоевград и в Република Северна Македония. Край храмът „Св. Георги победоносец“ от 13-ти век в с. Габрово бе даден курбан и отслужен молебен от Неврокопския митрополит Серафим за здравето на огнеборците.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!