Христо Иванов
На снимката: Христо Иванов

Необходимо съставяне на кабинет с третия мандат, за да има управление, което поне да отложи парламентарните избори на по-късен етап. Това каза съпредседателят на ПГ на „Демократична България“ Христо Иванов. Той каза още, че в името на разбирателството би направил всичко за да има диалог.

Припомняме, че доскоро „Демократична България“ заявяваха, че няма да подкрепят БСП. Но на фона на задълбочаващата се политическа криза, позицията им се смекчи.

Не е ясна датата за президентски избори

По думите му преди тя да бъде фиксирана трябва да се отговори на няколко технологични въпроси. Той обясни, че не е задължително президентските избори да са на 22 октомври. Конкретната дата ще стане ясна в обозримо бъдеще.

А на въпрос дали „Демократична България“ ще издигне свой кандидат-президент Христо Иванов отговори:

„Демократична България“ е демократична организация, която обсъжда нещата, така че за момента продължаваме с дискусиите“, каза той.

Сутринта на председателски съвет са обсъждани основно постоянните парламентарни комисии, които се очаква да бъдат сформирани по време на пленарното заседание утре, обясни съпредседателят на „Демократична България“.

„В комисията консултациите ще продължат и волята е утре да можем да ги съставим“, каза той.

Иванов се закани на главният прокурор, че ако не се яви в НС с искания доклад, има възможност да бъде отстранен

„Ако Иван Гешев не се яви на представянето на доклад за полицейското насилие, който бе поискан от НС, има правни действия по пътя на това да освободим България от този персонаж, каза Иванов в кулоарите на парламента, след като депутатите гласуваха с пълно единодушие Гешев да представи пред тях свой доклад.

Припомняме, че днес НС реши главният прокурор да представи доклад за разследването на полицейското насилие.

Докладът трябва да бъде внесен в парламента до 20 август и трябва да обхване дейността на прокуратурата и разследващите органи по прилагането на закона във връзка със случаите на упражнено полицейско насилие и употреба на помощни средства от длъжностни лица срещу протестиращи граждани в периода 1 юли – 30 септември 2020 г., включително за предприетите действия за установяване на лицата, превишили правомощията си, както и причините за забавянето на разследването.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!