европейски прокурор

Народното събрание прие бюджета на съдебната власт за 2022 г. на второ четене. „За“ предложението гласуваха 114 депутати, „против“ – 80, „въздържали се“ – 2-ма, с което то бе прието. Текстът бе подкрепен от „Продължаваме промяната“, „БСП за България“, „Има такъв народ“ и „Демократична България“.

Намаляването на бюджета на прокуратурата с 20 млн. лв. се случва, тъй като средствата отиват за Българската академия на науките (БАН) за проекти. Така, вместо първоначално заложения бюджет от 352 млн. лв., бюджетът за държавното обвинение ще бъде 332 млн. лв. ВСС ще получи бюджет от 47 млн. лв. ВКС – 24 мн. лв. А съдилищата на Република България – 448 млн. лв.

Приходите на съдебната власт възлизат на 95 млн. лв. Те включват съдебни такси, приходи и доходи от собственост, глоби санкции и наказателни лихви и други приходи.

Спорове в парламента

Предложението предизвика спор в залата. Александър Иванов от ГЕРБ поиска да не се правят реформи през задния вход. Елена Гунчева от Възраждане смята, че „бюджетът за прокуратурата не бива да се прави за едно лице“.

Хамид Хамид от ДПС бе категоричен, че новата коалиция е по-лош вариант от ГЕРБ и има „фиксация върху главния прокурор, което ще лиши българските граждани от добро правораздаване“.

Явор Божанков от БСП посочи, че ГЕРБ, ДПС и Възраждане излизат в тръст на трибуната, стане ли въпрос за главния прокурор“. Крум Зарков смята, че орязването на бюджета с 20 млн.лв. не може да защити работата на съдебната власт.

Това е част от съдебната реформа, добави от своя страна Христо Иванов от ДБ. Той насочи депутатите към уебсайта на кралската прокуратура на Англия и Уелс, където имали „интересен цикъл на отчитане на дейността на прокуратурата и се описвало колко струва един час прокурорска работа на парламента“. Даде пример със същите системи на отчитане и в Холандия. Той поиска да се вложат повече усилия за по-добра отчетност на прокуратурата. Иванов попита още два въпроса: „Знае ли някой колко средства отиват за империята от почивни станции?“ и „Имаме ли оценка за работата на отделния прокурор“.

Министърът на правосъдието Надежда Йорданова подчерта, че не става въпрос за намаляване на средствата за съдебната власт и в частност за прокуратурата, а напротив – за увеличаване на бюджета в сравнение с миналата година. Тя отново припомни, че се подготвят и структурни промени, които водят до намаляване на парите, като даде пример с преместването на Бюрото за защита на свидетелите към Министерството на правосъдието.

Депутатите не приеха предложението на Румен Гечев от БСП, икономиите от Народното събрание да бъдат насочени в помощ за хората в неравностойно положение.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук