депутати, народно събрание

47-ото Народно събрание започва третата си пленарна сесия днес. Тя започна с кворум от 153-ма депутати. В залата прозвучаха химните на Република България и на Европейския съюз. Председателят на парламента Никола Минчев поздрави и мюсюлманите в Българите. Той заяви, че в началото на третата пленарна сесия предстоят важни решения и пожела ползотворна работа.

Благосъстоянието на обикновения човек остава най-важен приоритет за „Продължаваме промяната“, заяви председателят на парламентарната  група Андрей Гюров, обявявайки приоритетите на групата за новата сесия на парламента.

„Ще продължим да пазим бюджета от кражби и да помагаме на гражданите и бизнеса да посрещнем всички по най добрия начин ужасната криза и да излезем от нея по силни. Ще продължим със законодателните мерки срещу инфлацията, където е необходимо, ще помагаме на бизнеса, ще помагаме на хората. Българите сме най бедни в цяла Европа благодарение на 12 години застой. Знаем това и ще направим така, че да омекотим максимално ценовия шок“, каза Гюров.

В декларацията той посочи, че от решенията на депутати ще зависи „дали сме от страната на свободата, мира и демокрацията, и благополучието, или от страната на диктатурата, тормоза на граждани и медии, неспазването на международното право и избиването на невинни жени и деца в Украйна“.

„Ще сведем ли глава пред рекетьора, пред насилника, пред агресора, или ще се позиционираме като лидер на Балканите пред международната общност. Ще отстояваме ли българския интерес за енергийна независимост, която ще ни освободи от ценовия шантаж на „Газпром“, на който сме подложени вече десетилетия.

Изборът не би трябвало да е сложен, ако агресорът не се месеше от години във вътрешните ни работи, не лееше отровната си пропаганда чрез медии, в социалните мрежи и чрез купени от него малки и големи политически представители“.

За България следва решителност, каза Гюров.

Той подчерта че оттук нататък „Продължаваме промяната“ ще поеме водеща роля като първа политическа сила и изброи свършеното от управлението за 5 месеца „въпреки ужасните кризи и въпреки че бяхме задушаване от постоянните саботажи на опозицията и техните токсични кадри“

По думите на Гюров управляващата коалиция може да се отчете с: вдигането на заплатите и медсестри с над 25% от 1 май, вдигането на учителските заплати с над 12% от 1 април, изплатените огромни компенсации към бизнеса за ток и газ, помагане на крайните потребители с мораториума върху цените на тока, одобреният бюджет, „оправеният“ Плана за възстановяване и устойчивост, ускорената работа по интерконектора с Гърция и обявената поръчка за разширяване на газохранилището в Чирен, ускорената работа по въвеждане на електронно управление, автоматичните стимули за пенсионерите при ваксиниране, добавките към пенсиите, възстановеният реален парламентарен контрол, „отнетите бухалки и преторианска гвардия“ на главния прокурор Иван Гешев, Цацаров вече не е в КПКОНПИ, превръщането на КЕВР отново в „компетентен“ регулатор, който среди за интереса на българския потребител, а не обслужва чужди интереси…

На този етап няма формулировка България да изпрати оръжия и боеприпаси на Украйна. Докато не видим резултати няма да бъде вдигнато ветото за РС Македония. Трябва да направим всичко възможно да има бърза транспортна връзка между двете страни. Докато има интерес, авиолинията София-Скопие ще бъде поддържана. Авиокомпанията трябва да намери най-добрите времена, че да има интерес да се пътува, посочи още Андрея Гюров.

Опозицията се готви за избори

ГЕРБ се подготвят за нови парламентарни избори и управление на страната. Без тях не е възможно никаква реформа, нито промени в конституцията, обясни Десислава Атанасова и се обърна към управляващите.

„Всички разбраха що за стока сте. Колкото повече риете, толкова повече закопавате себе си.“

От ДПС определиха кабинета като най слабият от края на комунизма. Лидерът на парламентарната група Мустафа Карадайъ призова за диалог между управляващи и опозиция.

„В тези тежки и трудни времена, при тези множество кризи да има разум, да има мъдрост“.

Какво постигна 47-то НС за четири месеца?

От 1 януари до 20 април 2022 г. в Народното събрание са постъпили 73 законопроекта, като 41 от тях са внесени от народни представители. Предложените проекти за решения са 71, от които 67 са на депутати. От народни представители са внесени три проекта за обръщения и декларации.

През втората си сесия 47-ото Народно събрание е провело 48 пленарни заседания, четири от които извънредни.

Сред приетите от Народното събрание нови закони за периода от 1 януари до 20 април 2022 г. са Законът за държавния бюджет на Република България за 2022 г., Законът за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2022 г., Законът за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2022 г. и Законът за покритите облигации. Парламентът е гласувал промени в Закона за съдебната власт, Закона за пощенските услуги, Закона за българското гражданство, Закона за пазарите на финансови инструменти, Закона за насърчаване на инвестициите, Закона за защита на потребителите, Закона за енергетиката и др.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук