бедност, пенсионери

Със 100 000 души са намалели българите, които живеят под прага на беднастта през 2018 година, в сравнение с предходната, съобщи Националноят статистически институт. Според данните хората под прага на бедност, който за 2018 г. е 351,11 лева, са 22% от населението, като процентно намаляването им спрямо 2017 е 1,4 пункта.

Индикаторите за бедност и социално включване са част от общите показатели на Европейската общност за проследяване на напредъка на страните в борбата с бедността. Бедните намаляват, но под линията на бедността все още са над милион и половина българи. Най-много са в областите Монтана и Велико Търново, най-малък относителният дял на бедните е в Перник, Кюстендил, Разград и Русе.

Очаквано най-много бедни има сред пенсионерите – живеещи сами, самотните родители с деца, както и домакинствата с три и повече деца. Като цяло в риск от бедност обаче са около 2,3 млн. дущи. Линията на бедността е различна в различните области. Най-ниска е тя в областите Пазарджик и Монтана – съответно 239 и 240 лв., а най-високата – в област София – 513 лв.

Малко над 40% е дялът на децата, които търпят лишения, сочат данните на института. В бедност живее всяко седмо дете, чиито родители са с начално или без образование. 15 пъти по-малко са децата в риск от бедност с родители с висше образование.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!