Нургюл Салимова.

„Последните месеци и седмици бяха доста напрегнати и стресиращи за мен. Бях в Баку от 28 юли до 22 август. Успях да спечеля 6 мача. На финала изпуснах доста шансове срещу гросмайстора Александра Горячкина. Не успях да спечеля купата, но вярвам, че играх много достойно. Играта ми бе достойна за финал. Може би опитът не бе достатъчен, но аз съм много горда с постигнатото”.

Това заяви Нургюл Салимова на пресконференция в София.

Усетих подкрепата на много българи и хора от целия свят. Това ме зареди с много положителна енергия и ми показа, че трудът ми е оценяван и хората ме обичат”, допълни шахматистката.

„С това си класиране успях да придобия право да участвам на турнира на претендентките, който ще се състои в Торонто през април 2024 година. Целта на турнира е да бъде определен противник на световната шампионка по шахмат за жени. Този турнир ще изисква много сериозна подготовка, разбира се, но това правя от детството си, това ми е мечтата. Радвам се, че съм успешна засега”, каза още Нургюл Салимова.

Спортният министър Димитър Илиев връчи почетен плакет на Нургюл, която беше оставена без държавна подкрепа на състезанието.

Тя беше наградена от спортния министър Димитър Илиев с почетен плакет на Министерството на младежта и спорта за изключителен успех.

Нургюл, ти си вдъхновение за всеки българин. Донесе ни много радост и много гордост. Показа голям ум, сърце и сила. Постижението ти е изключително, ти вече си фактор в световния шахмат и конкуренцията трябва да се съобразява с теб. Поздравявам те от името на Министерството на младежта и спорта и ти пожелавам всяка титла, към която се устремиш, да бъде твоя“, каза Димитър Илиев.

Илиев подчерта, че Нургюл и треньорът ѝ Живко Жеков ще получат премии за постижението.

Още спортни новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук