Снимка на Биг Бен във Великобритания

Великобритания ще „спира кранчето“ на чуждестранната, нискоквалифицирана работна ръка и ще изисква от всички квалифицирани работници, които желаят да работят в страната, да имат предварително предложение за работа и да отговарят на изискванията за заплата и за задължителното владеене на английски език. Това са част от правилата, които ще бъдат наложени след една година, след като Великобритания вече не е част от Европейския съюз.

Великобритания официално напусна Европейския съюз в края на януари, но преходният период е в сила до 31 декември, като през това време много малко неща ще се променят.

В момента гражданите на Европейския съюз могат да се движат свободно между държавите членки, което накара някои британци да гласуват за Brexit на референдума през 2016 г. в опит да намалят броя на имигрантите в страната.

„Новата ни имиграционна система ще спре кранчето на евтината, чуждестранна, нискоквалифицирана работна ръка“, пише министърът на вътрешните работи Прити Пател в в. „The Sun“ в неделя.

„От следващата година всички квалифицирани работници ще трябва да спечелят достатъчно точки, за да имат възможност да работят във Великобритания. Те ще трябва да говорят английски, да имат предварително предложение за работа и да отговарят на изискванията за заплата.“

Пател посочва, че „общият брой“ ще спадне драстично.

Някои политици от опозицията твърдят, че наложените ограничения, свързани с имиграцията, могат да навредят на някои обществени услуги, като се  предполага, че от това ще бъде засегната Националната здравна служба, която в определени области разчита на гражданите на ЕС, които работят като медицински сестри и лекари.

Правителството заявява, че ще присъжда допълнителни точки на работещите в сектори, където има недостиг на кадри.

Лондон и Брюксел ще прекарат тази година в преговори за споразумение за отношенията след Brexit, което ще влезе в сила на 1 януари 2021г. Основният конфликт в тези преговори е доколко Великобритания ще се отдалечи от регулациите на ЕС.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук