Найден Зеленогорски, бившият заместник-председател на „Движение България на гражданите“, обяви учредяването на нова „дясна“ партия „Достойнството на един народ“ (ДЕН). Зеленогорски подчерта, че политическият проект няма да има за цел допълнително да раздели десницата, а, напротив, ще се опита да гради мостове и да обедини десните партии.

„За да създадем една силна демократична общност, която да разбие статуквото в парламента. В парламента всички са заедно – няма власт, няма опозиция. Баницата е една. Те си я делят. България има нужда една мощна извънпарламентарна опозиция да разбие статуквото, да хвърлим голям камък в блатото и след следващите парламентарни избори България да тръгне по пътя на истинската демокрация“

Основна цел на новата партия е постигането на по-добър стандарт на живота на българите чрез върховенство на закона и спазване на човешките права и свободи.  В учредителната декларация на политическата партия се настоява за промени в Конституцията за въвеждане на второ ниво на местно самоуправление  с финансова децентрализация  и с пряк избор на регионален управител и регионални съвети. От партията искат партийните квоти във ВВС да бъдат премахнати. Те подкрепят въвеждането на машинно, електронно гласуване  и гласуване по пощата, както и активна регистрация на избирателите за участие в изборите.

За да се обедини десницата от ДЕН предлагат ротационно лидерство в общ бъдещ десен проект.

„Не можем да обясним на хората в България: „Ние не можем да се съберем, защото не можем да се разберем кой ще води бащина дружина“. Ние не искаме да водим бащина дружина, ние искаме десницата и демократичната общност да е заедно, да е ясно кой лидерства в момента и да работим за промяна в България“, подчерта Найден Зеленогорски.

Учредителното събрание на партията „Достойнството на един народ“ се очаква да проведе в София в края на април или началото на май.

Партия „Демократична България“ е сред потенциалните партньори в бъдещ общ проект, посочи Зеленогорски.

Припомняме, че Зеленогорски напусна „Движение България на гражданите“ в края на миналата година в знак на протест срещу подкрепата на партията към Мая Манолова за кмет на София.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук