Солун

Солун е вторият по големина град в Гърция след столицата Атина и е учудващо близо до България – на около 4 час път с кола от София и още по-близо, ако летувате на някой от плажовете в Северна Гърция. В него ссвен морето, богатата древна история и многобройните музеи, има и много модерни места, които да откриете.

Благодарение на повече от 100 000 студенти в най-големия гръцки университет в Солун винаги нещо се случва. Освен това балканският град е и врата към миналото: между 560 и 750 г. от н.е. градът е бил византийски. От 1988 г. насам раннохристиянските църкви в града дори са част от световното културно наследство на ЮНЕСКО – в крайна сметка те са споменати още в Новия завет.

За пълноценна разходка в града Travelbook дава няколко съвета

  • Автомобил или обществен транспорт?  Общественият транспорт е подходящ за по-дълги разстояния. Най-бързият начин за придвижване из центъра е пеша, с електронен скутер или с велосипед под наем, за да не се налага да местите колата си постоянно и да търсите паркоместа.
  • Почивка за двойки или семейна почивка?   Солун е чудесна дестинация за влюбени, но също така и за момичешко пътуване или за приятели на екскурзия. Тук ще намерите перфектния баланс между забавление, култура и почивка.
  • Цяла седмица или пътуване през уикенда? Градът може да бъде разгледан само за няколко дни.
  • Култура или парти? И двете! Благодарение на оживената студентска сцена в Солун има много клубове и барове, както и места за концерти. Многобройни музеи и исторически обекти също привличат посетители.
  • Скъпо или евтино? Спорове за това дали цените в България, или в Гърция са по-ниски се водят ожесточено за поредна година. И все пак едно питие в Солун може да е малко по-скъпо, отколкото в останалата част на страната, но цените са поносими.

Бялата кула в Солун е най-важната забележителност

Първата спирка в Солун трябва да бъде Бялата кула: тя е забележителност на града. От построяването си през XV в. до днес тя е служила като укрепление и затвор, а днес е музей на историята на града.

Посещението си заслужава само заради феноменалната гледка от последния етаж на кулата. Оттам можете да гледате директно към морето. В ясен ден можете да видите дори планината Олимп на хоризонта. Ако искате, можете да посетите и музея в кулата. След това можете да се изкачите по останките от историческата градска стена, които се намират в непосредствена близост.

Старото пристанище

Бившето пристанище на града е творчески оазис – и предлага възможност за глътка въздух. Защото Солун е типичен гръцки град: топъл, шумен и малко хаотичен. В старото пристанище нещата са различни. Тук можете да плажувате на слънце с ледено фрапе, да разгледате някои луксозни магазини и да посетите филмовия или фотографския музей.

Малко хора знаят, че родната къща на Мустафа Кемал Ататюрк, основател на Турската република, се намира в Солун и е исторически значим обект. До 1912 г. градът принадлежи на тогавашната Османска империя.

Ататюрк е роден на територията на днешна Гърция през 1881 г. Днес тук има музей, входът е безплатен, но няма много какво да се види. Достатъчно е да погледнете къщата отвън.

Останалото е ясно – наслаждавайте се на времето, прекарано в този красив град, опитайте от гръцката храна и усетете гръцката култура, а ако е лято – защо не и да посетите някой близък плаж.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук