Папа Франциск

Папа Франциск заяви, че вече не може да пътува както преди заради разтегнатите си коленни връзки, като заяви, че едноседмичното му поклонническо пътуване в Канада е било „малко изпитание“, което е показало, че трябва да намали темпото и един ден евентуално да се пенсионира.

Говорейки пред репортери, докато пътуваше към дома си от северната част на Нунавут, 85-годишният Франциск подчерта, че не е мислил за пенсиониране, но каза, че „вратата е отворена“ и няма нищо лошо в това папата да се оттегли.

„Това не е странно. Това не е катастрофа. Папата може да бъде сменен“, каза той.

„Мисля, че на моята възраст и с тези ограничения трябва да пестя[енергията си], за да мога да служа на църквата, или напротив, да помисля за възможността да се оттегля“, каза той.

Не за първи път Франциск казва, че – ако здравето му го изисква – би могъл да последва предшественика си Бенедикт XVI, който влезе в историята през 2013 г., като се оттегли поради влошено физическо и психическо здраве.

Франциск използваше инвалидна количка, проходилка и бастун, за да се придвижва по време на пътуването си.

По-рано тази година той разтегна връзките на дясното си коляно, а продължаващата лазерна и магнитна терапия го принуди да отмени пътуване до Африка, което беше планирано за първата седмица на юли.

Пътуването до Канада беше трудно и включваше няколко момента, в които Франсис изпитваше явна болка, докато се опитваше да става и да слиза от столове.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук