Мишел Барние, Брекзит, преходен период
на снимката: главният преговарящ за Брекзит от страна на ЕС Мишел Барние

Държавите от ЕС не са склонни да се съгласят да има удължаване на преходния период за Великобритания след излизането й от Съюза. Това каза Главният преговарящ по Брекзит от страна на ЕС Мишел Барние след края на днешния Съвет „Общи въпроси“.

По искане на Обединеното кралство още в началото процедурата по Брекзит бе решено преходният период да е 21 месеца след оттеглянето, т.е. до края на 2020-а година, когато приключват и ангажиментите на страната към многогодишната финансова рамка.

„Поради правни причини, свързани с духа на чл. 50 и които са в основата на тази несигурност, нашата идея е, че евентуалното удължаване на този период, което ще е свързано със споразумение с британците и за техния финансов принос, не може да бъде безкрайно. В светлината на решението на 27-те страни-членки днес, смятам, че тази седмица ще дадем окончателните предложения за датата, до която този преход може да продължи. И това решение ще бъде прието след постигнато споразумение между ЕС и Обединеното кралство“, каза Барние след края на Съвета.

Докато изтече преходният период Великобритания все още ще бъде част от митническия съюз и общия пазар на Общността. С това ще бъдат обвързани и съответните правни и финансови ангажименти на напускащата страна.

Сделката за Брекзит ще бъде подписана в неделя

Междувременно Тереза Мей представи и защити плана си за миграция след Брекзит пред бизнес организациите в Обединеното кралство. Според идеята на нейното правителство, във Великобритания ще бъдат допускани мигранти според техните трудови и интелектуални възможности и това ще важи и за гражданите на ЕС.

Този план цели да подпомогне младите британци, които да имат приоритет при търсенето и заемането на работни места във Великобритания.

„Вече няма да бъде възможно граждани на ЕС, независимо от уменията и талнтите, които предлагат, да могат да пререждат на опашката на трудовия пазар инженери от Сидни или ИТ специалисти от Делхи“, каза Мей пред представителите на бизнеса.

Мей каза още, че не възнамерява да отваря нови дискусии с Брюксел по споразумението за Брекзит, тъй като „основните елементи на сделката вече са ясни“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!