Кирил Петков
На снимката: Кирил Петков.

Премиерът Кирил Петков заяви, че България няма да изпраща оръжие за Украйна. Днес премиерът проведе среща със земеделци в Садово. След срещата, в отговор на журналистически въпрос, Петков посочи, че страната ни няма да изпраща поисканата с нота от украинския посланик военна помощ.

Вчера стана ясно, че украинският посланик у нас Виталий Москаленко е изпратил нота с искане България да предостави съветско въоръжение на Украйна. Повече по темата ТУК.

„Дискусията дали ще даваме оръжия на Украйна, или не, я водихме, имаме решение на Народното събрание, ще спазваме решението“, каза Петков. Той добави, че първата украинска техника, която ще ремонтираме предстои да пристигне. Към момента се знае, че България ще ремонтира 80 украински танка.

Подобно нещо каза вчера и вицепремиерът Корнелия Нинова – че има решение на Народното събрание и то ще се спазва.

И Нинова, и Петков обаче забравят – или отбягват факта, че въпросното решение по никакъв начин не забранява вземането на последващо решение, с което България да се присъедини към западните си партньори и да изпрати въоръжение на Украйна. Повече по темата ТУК.

Припомняме, че на 4 май Народното събрание гласува вместо България да изпрати военно-техническа помощ на Украйна, да ремонтираме украинска военна техника в български заводи. В същия ден в София се проведоха два протеста – „против“ изпращане на военна помощ, но и с категорично искане „за“ оказване на военна помощ на Украйна след руската агресия.

Тогава оправданието на депутатите да не изпратят военна помощ беше, че именно това – ремонт, е било поискано от украинската страна. В същия ден – 4 май, в българския парламент пристигна писмо от Посолството на Украйна у нас, където това действително беше искане. Народният представител от „Продължаваме промяната“ Искрен Митев дори представи пред протестиращите в подкрепа изпращането на военна помощ писмото от украинското посолство, като подчерта, че там се иска само ремонт. В студиото на bTV вчера посланик Москаленко обясни, че и към 4 май държавата му не е искала единствено ремонт.

„Не смятам, че на всеки две седмици трябва да отваряме тази тема наново“, каза Петков, присъединявайки се към вицепремиера Нинова.

„Това, което направихме до този момент за Украйна на ниво подкрепа за бежанците, хуманитарни помощи, ремонт на бойни машини, подкрепа на санкциите към Русия, е достатъчно и ще продължаваме да ги подкрепяме“, каза Кирил Петков.

Премиерът коментира и темата „Северна Македония“

Премиерът коментира и темата за ветото на България върху начало на преговорите на Република Северна Македония за членство в Европейския съюз.

„Над България няма дипломатически натиск да вдигнем ветото“, каза той.

По думите му преговорите в тази посока ще се водят от Министерството на външните работи. „Въпросът е дали българската позиция може да се гарантира през европейски процес, а не някой да ни натиска за каквото и да било“, каза още Петков.

Вторият танкер с втечнен газ ще пристигне на 23 юни

В отговор на журналистически въпрос, премиерът потвърди предварителните данни, че вторият танкер с втечнен газ от САЩ ще пристигне на 23 юни.

Първият танкер вече е пристигнал и се разтоварва, стана ясно днес. Повече по темата ТУК.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук