Москаленко - Генчовска
На снимката: Н. Пр. Виталий Москаленко и Теодора Генчовска.

Посланикът на Украйна в България Виталий Москаленко е поискал официално от държавата ни оръжие за Украйна. В петък посланик Москаленко е изпратил нота до Министерство на външните работи на България, но все още няма отговор.

Това съобщи самият той днес в интервю за bTV. От Министерството на външните работи на България потвърдиха пред БНР, че нотата е получена днес и уточниха, че ще бъде препратена до компетентните институции.

Припомняме, че на 4 май Народното събрание гласува вместо България да изпрати военно-техническа помощ на Украйна, да ремонтираме украинска военна техника в български заводи. Тогава оправданието на депутатите беше, че именно това – ремонт, е било поискано от украинската страна. В същия ден – 4 май, в българския парламент пристигна писмо от Посолството на Украйна у нас, където това действително беше искане. Днес посланик Москаленко обясни, че и към 4 май държавата му не е искала единствено ремонт.

Пак на 4 май в София се проведоха два протеста – „против“ изпращане на военна помощ, но и с категорично искане „за“ оказване на военна помощ на Украйна след руската агресия.

Тази сутрин посланик Виталий Москаленко съобщи, че нотата с украинското искане е изпратена в петък – 3 юни.

„Имаме необходимост от въоръжение, става дума за гаубици, миномети от 120 мм и ракетни системи – съветско, старо въоръжение, с което можем да боравим“, обясни той.

„В петък изпратих нотата. Отговор не е възможно да се получи за такъв кратък период, но аз ще пратя подобни апели и към други съответни институции като Министерството на отбрана, към Министерски съвет. Наистина изпитваме необходимост от такива оръжия“, обясни още украинският посланик.

Той потвърди информацията, съобщена от премиера Кирил Петков, че България ще ремонтира 80 украински танка.

Украинският дипломат коментира и преместването на бежанците у нас: „Българският народ прояви изключителна емпатия и много добро отношение към украинските бежанци – десетки хиляди жени и деца, затова ние сме много благодарни на приятелска България“.

Виталий Москаленко заяви, че правителството и вицепремиерът Калина Константинова са се справили със задачата за преселването на бягащите от войната.

Според посланика на бежанците се дава временна закрила бързо, а проблемите, свързани с големите опашки, които видяхме при настаняването в буферни зони, са нормални в тази ситуация.

Посланик Москаленко заяви, че България със сигурност е приятелска държава за Украйна – не само, защото приема бежанци, но и защото помага политически и финансово.

Той не се ангажира да предположи колко ще продължи войната, но заяви, че украинците са готови да отбраняват земята си.

„Преди няколко дни руснаците завзеха 70% територия на Северодонецк. Буквално за вчерашния ден в контраатака на украинските 50% на Северодонецк е отново отвоювана“, каза Москаленко.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук