Божидар Божанов
На снимката: Божидар Божанов.

Министерството на образованието, Агенцията за бежанците и КЕВР са били мишени на хакерски атаки. Това обяви в интервю за NOVA министърът на електронното управление Божидар Божанов.

Щетите са минимални и са поправени навреме, обясни министър Божанов.

Атаката срещу сайта на МОН е извършена точно преди матурите. „Опитът е неуспешен. Регистрирахме доста завишен трафик в сайта на МОН”, посочи министърът.

По думите му постоянно има подобни опити към различни институции.

При атаките срещу сайтовете на Агенцията за бежанците и КЕВР щетите са минимални и поправени.

„В „Български пощи” реакцията е била много по-бавна спрямо тази в другите институции, които изключват мрежата и включват бекъпите след няколко минути до час”, обясни Божанов.

Грешката при старта на електронните направления, която прати всички пациенти на гинеколог, е съвсем различно нещо, каза министърът.

„От 1 юни се въведоха електронните направления и електронните прегледи в националната здравно информационна система. Тя е само едно ядро. Болничните и лекарските софтуери, които се разпространяват от частни компании на свободния пазар, се свързват с ядрото. Единият от тези софтуери е имал проблеми с интеграцията към ядрото. Тези проблеми вече са отстранени”, каза Божанов.

Министърът коментира и дезинформацията в социалните мрежи:

„Най-абсурдното, което съм видял, е, че Путин е умрял и сега го заместват двойници. Най-лошото е, че Facebook ми я препоръча. Попитах Facebook защо са ми препоръчали тази новина. Те нямат обяснение за това”, заяви Божанов.

„Facebook следят не само какво четем на техния сайт, а и на всички други сайтове, които имат техен пиксел. С GDPR трябваше да въведат опция да изключиш това следене, но не съм сигурен дали го спазват. Реално създават профил на всеки. Искам активен разговор с тях за това как този профил се отразява в препоръките. Затова бях и в ЕК. Искам да видим как работи този алгоритъм, какво взима като входни данни и как ги обработва”, каза министърът.

Социалната мрежа имала частичен отговор на тези въпроси, който не удовлетворява нашето министерство.

„Актът за цифровите услуги е регламент на ЕС, който се надяваме да бъде приет скоро. Той ще даде на ЕК възможност да получава такава информация”, обясни Божанов.

В рамките на Световния икономически форум в Давос министър Божанков призна, че в България „руското влияние е силно от дълго време“. Тогава той обясни повече за предложението на България в Брюксел да се регулират алгоритмите на социалните мрежи, които усилват тролските хибридни атаки. Повече по темата ТУК.

Още новини от деня – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук