Божидар Божанов
На снимката: Божидар Божанов.

Пречупването на механизмите за разпространение на кремълска пропаганда и отговорността на технологичните гиганти в дигиталната сфера бяха основните теми на изказването, което направи вчера министърът на електронното управление Божидар Божанов пред Световния икономически форум в Давос.

Според министър Божанов тези въпроси са особено актуални в контекста на войната в Украйна и дезинформационните кампании на Русия, насочени към Европа.

“България е част от Източна Европа и руското влияние при нас е силно от дълго време. Русия прокарваше своите опорни точки преди войната и продължи да го прави и след началото на войната. Докато атакуват Украйна, те атакуват и цяла Източна Европа с дезинформационни кампании”, коментира Божанов, който участва в панела “Информационна сигурност и дигитално възстановяване в съвременните условия” на Ukraine House Davos.

“Русия използва европейските ценности като свободата на словото, за да подкопае свободата на словото и останалите европейски ценности. Техните канали са много, но социалните мрежи наистина са основен фокус”, добави министър Божанов.

Според него Европа е наясно с методите на действие на руската пропаганда в дигиталния свят. „Фабриките за тролове“, както биват наричани учрежденията, от които излизат милиони, дори милиарди коментари с проруско или антиевроатлантическо съдържание дневно, популяризират анонимните уебсайтове, които разпространяват кремълската пропаганда. В същото време правителствата на европейските държави не могат просто да блокират даден уебсайт или дадена група в социалните мрежи, обясни министърът.

Според Божанов решението не е в блокиране на невярното съдържание, а в „счупване на механизма“ на разпространението му.

Предложението на България в Брюксел е да се регулират алгоритмите на социалните мрежи, които усилват тролските атаки, каза той.

“Имаме много точни предложения за техническата реализация, обсъждаме ги с представители на социалните мрежи и с Брюксел. Тези компании трябва да разберат, че проблемът е в тяхното поле. Той подкопава обществения диалог в източноевропейските страни и в Европа като цяло, за да насочи общественото мнение към прокремълска позиция”, обясни Божанов.

“Технологичните гиганти трябва да осъзнаят своята отговорност в дигиталната сфера, както и да признаят, че имат влияние върху нашите общества. Не можем обаче просто да очакваме от тях самостоятелно да се противопоставят на бизнес моделите си. В този случай, както винаги е било, е необходима регулация и тя трябва да бъде интелигентна, трябва да бъде фокусирана”, добави още министърът на електронното управление.

В първите дни на войната, която Русия започна срещу Украйна, Министерство на електронното управление, съвместно с отдел „Киберпрестъпност“ към ГДБОП в МВР, блокираха трафика от над 45 хиляди интернет адреса. Било е установено, че от тези адреси са извършвани опити за зловредна намеса.

Прави впечатление, че когато се говори за противодействието на кремълската пропаганда, у нас по-чесно се говори не толкова за пропаганда, колкото за киберсигурност и хибридни атаки, за технологични процеси. В изказванията си в рамките на Световния икономически форум министър Божанов говори директно за кремълските тролове и дезинформационните кампании, насочени към аудиториите на Източна Европа, в т.ч. България.

Припомняме, че по-рано през май Министерството на електронното управление съобщи, че ще бъде създадено ново аналитично звено, което да упражнява мониторинг върху съдържанието на медиите и социалните мрежи. Звеното няма да има регулативни функции, а ще следи за случаи на целенасочена дезинформация.

Още новини от деня – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук