авторско право

Новият независим министър-председател на България Кирил Петков планира да присъства на среща на политическите лидери на групата „Обнови Европа“ в понеделник, съобщава „Политико“. Това е най-силния знак досега, че неговата партия „Продължаваме промяната” се готви да се присъедини към либералната група на европейско ниво.

Подробности

Срещата в понеделник е известна като предварителна среща на върха, която се провежда преди Европейския съвет. Тя включва национални лидери като френския президент Еманюел Макрон и холандския премиер Марк Рюте, както и европейските комисари, които са членове на политическото семейство на „Обнови Европа“, като Маргрете Вестагер и Тиери Бретон.

Макрон и Сежурне правят своя ход

Стефан Сежурне, лидерът на групата „Обнови Европа“ в Европейския парламент, ухажва Петков, откакто новият български премиер изненадващо спечели изборите в края на миналата година, благодарение на платформата си за борба с корупцията. Петков обсъди възможността за присъединяване към групата със Сежурне през януари, по време на пътуване до Брюксел. Тогава той се срещна и с двамата лидери на Зелените.

ДПС?

Една основна пречка пред членството на българския лидер обаче остава да бъде изчистена. Това е фактът, че „Обнови Европа“ е дом на съперническата българска партия Движение за права и свободи (ДПС), чийто депутат Делян Пеевски Вашингтон санкционира по Закона Магнитски. ДПС многократно е обвинявана в корупция, а Петков в миналото е изразявал безпокойство от факта, че остава в „Обнови Европа“. ДПС заседава с трима евродепутати в групата в Европейския парламент.

„Обнови Европа“

Центристката група „Обнови Европа“ (Renew Europe) бе създадена в началото на настоящия мандат на Европейския парламент като наследник на Алианса на либералите и демократите в Европа (АЛДЕ). Групата има 108 депутати в Парламента от 22 страни.

Бившият румънски министър-председател Дачиан Чолош бе избран за председател през юни 2019 г. В момента лидер е французинът Стефан Сежурне. Групата има също така осем заместник-председатели, сред които е българският депутат Искра Михайлова.

„Обнови Европа“ поставя акцента върху нуждите на гражданите и върху намирането на европейски решения на европейските проблеми.

Сред членовете на групата са трима от заместник-председателите на ЕП и трима от 20-те председатели на парламентарни комисии.

Текстът е публикуван в „Политико“, преводът и заглавието са на ДЕБАТИ.БГ

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук