Президентът на САЩ Джо БАйдън
Президентът на САЩ Джо Байдън

Китайски и руски бомбардировачи са прелетели над Японско море във вчерашния ден. Това съобщи министърът на отбраната на Япония Нобуо Киши. Вчера беше последният ден от посещението на американския президент Джо Байдън в Токио.

Причината за полетите била съвместно учение между Китай и Русия. Броят на прелетелите над Японско море руски бомбардировачи бил два, на китайските – отново два. Четирите самолета са извършили съвместен полет, който е минал над Японско море и е завършил в Източнокитайско море.

Към момента на прелитането им в Токио продължаваше срещата на групата на Четворката между президентите на Австралия, Индия, Япония и САЩ. Преди дни, именно от Токио американският президент Джо Байдън заяви, че е готов да използва военна сила, за да защити Тайван при евентуално нападение от Китай – нещо, за което Китай се подготвя от дълги години.

Четворката – група за сигурност между Австралия, Индия, Япония и САЩ, за Китай представлява азиатската версия на НАТО. Целта на групата е да се поддържа свободен и отворен Индо-Тихоокеански регион.

“Тъй като международната общност отговаря на агресията на Русия срещу Украйна, фактът, че Китай предприе такива действия в сътрудничество с Русия, която е агресор, е причина за безпокойство”, каза японският министър на отбраната пред журналисти. Нобуо Киши осъди учението като „провокативно“ и „неприемливо“.

Москва твърди, че 13-часовият полет е извършен „стриктно в съответствие с разпоредбите на международното право“ и не е насочен срещу трети страни. Руските власти казват още, че руските стратегически ракетоносачи Ту-95МС и китайските бомбардировачи Xian H-6 са извършили въздушни патрули над Японско и Източнокитайско море, като не са нарушили въздушното пространство на трети страни.

Русия и Китай проведоха подобни съвместни учения над Японско море през 2019, 2020 и 2021 година. Никога преди обаче американски президент не е присъствал в региона по време на ученията им. Друга разлика е, че и трите предходни учения се проведоха във втората половина на въпросните години.

Financial Times съобщава за американски служител според когото учението показало, че Китай продължава военното сътрудничество с Русия в Индо-Тихоокеанския регион “дори когато Русия жестоко унищожава Украйна“.

“Това показва още, че Русия ще застане с Китай в Източното и Южнокитайско море, а не с други индо-тихоокеански държави“, казва още той.

Пекин пък твърди, че военни учения са били извършени и тази сутрин в акваторията около Тайван. Според световните агенции целта и на двете учения е да се отправи предупреждение към САЩ заради думите на президента Байдън, че би използвал военна сила, за да защити Тайван.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук