Към 9.30 часа няма данни за загинали български граждани при нападението в Нова Зеландия, съобщиха от Министерството на външните работи.

По информация на българското посолство в Канбера към 9.30 часа българско време няма данни за загинали български граждани при стрелбата срещу двете джамии в Нова Зеландия.

От МВнР уточняват, че мисията ни е в постоянен контакт с новозеландските власти, които извършват проверка на самоличността на извършителите и пострадалите. При необходимост от съдействие българските граждани могат да се свържат с посолството в Канбера на следните телефони: + 612 62 86 97 00 и + 614 38 00 51 87

Междувременно заради стрелбата в две джамии в новозеландския град Крайстчърч нивото на национална безопасност бе повишено от ниско на високо, съобщи премиерът на Нова Зеландия Джасинда Ардерн.

Тя отбеляза, че задържаните за нападението не са били списъка с потенциални терористи, но по нейните думи такива хора „нямат място в Нова Зеландия“.

Органите на реда задържаха четирима човека, сред тях един австралиец и в момента ги разпитват. Полицията се опасява от нови атаки и призова всички джамии в страната временно да преустановят работа. На гражданите се препоръчва по възможност да останат в домовете си.

По последни данни са загинали 49 човека, а други 48 са ранени и откарани в местни болници.

Свързана новина:

Терористи нападнаха джамии в Нова Зеландия и убиха близо 30 души

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!