Терористи нападнаха джамии в Нова Зеландия. Властите твърдят, че те са организиран терористичен акт. Заключението е направено, след като самоличността на единия нападател беше разкрита.

Той се казва Брентън Тарант, на 28 години, родом от Австралия. Преди да открие стрелбата в джамия в новозеландския град Крайстчърч, Тарант, публикува свой манифест в „Туитър”.

Нова Зеландия, терористично нападение, джамия

Неговото заглавие е „Великата замяна“ и представлява 37 страници, в които стрелецът обяснява мотивите си. Той се определя като обикновен бял мъж от Австралия от бедно семейство от работническата класа.

„Аз имах обикновено детство, без сериозни проблеми,“ пише той, след което допълва, че няма университетско образование, поради липса на интерес към подобни неща.

Тарант обяснява мотивите си за атаката по следния начин:

„Най-вече искам да покажа на нашествениците, че нашите земи никога няма да са техни, че нашите отечества са си наши, докато там живее бял човек. Те никога няма да превземат земите ни и няма да ни изместят!“

Тарант пише още:

„Това е терористична атака. Но аз смятам, че е партизанска акция срещу окупаторска сила… Аз съм просто един обикновен бял мъж, решил да изяви позиция.“

В манифеста му е споменато и използването на огнестрелни оръжия. Атентаторът иска да провокира още по-ожесточен дебат в САЩ относно правата за притежание на оръжие.

Той изказва надежда страната да бъде обхваната от гражданска война, която да доведе до нейния „разпад“.

Мъжът пише, че е сподвижник на Тръмп, за когото мисли, че е „символ на възродената идентичност на бялата раса и нейната обща цел”.

В резултат на стрелбата в джамията „Масджид Ал Нур“ в новозеландския град Крайстчърч са били убити най-малко 27 души, съобщава „Отаго Дейли Таймс”.

Първоначално стрелба е възникнала в джамия в центъра на града, а по-късно бе съобщено, че има и втора стрелба в друга джамия в покрайнините на града, както и в градска болница.

Нова Зеландия, терористично нападение, джамия

Свидетели разказват, че са видели мъж, облечен в черно, да влиза в джамията „Масджид Ал Нур“ и след това е чул десетки изстрели, последвани от хора, бягащи от джамията в ужас.

Както съобщава радио „Ню Зиланд”, стрелбата с автомат в първата джамия е била открита от мъж с армейско яке, шлем и очила.

По време на извънредната ситуация в джамията е имало около 300 души. Нападателят е предавал на живо във Фейсбук”. Той беше задържан.

По-късно полицията съобщи, че няколко души са участвали в атаката.

Премиерът на Нова Зеландия Джасинда Ардерн нарече терористичния акт „един от най-черните дни в историята на страната“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук