Евгений Кънев
Евгений Кънев

Сагата “Гешев” е поредният лакмус, който потвърждава в голяма степен моята представа за сегашната конструкция на българската държава.

Тя никога не успя да скъса с комунистическия си генезис, само бе създадена по европейски дизайн. Но хората със съветски манталитет натъкмиха правилата и процедурите на новата държава, за да обслужват в нов формат нуждите на стария комунистически елит. Най-заслужилите от тях дори станаха милиардери, но днес треперят за живота си. А масовият неин служител продаде душата си за някой и друг имот или материална благинка.

С други думи, сегашната държавна власт е изпразнена от човешки личности със собствено достойнство, чест и съвест. А такива хора са най-лесно управляеми, защото без имотеца и благинката – или с компромата – животът придобива за тях черни, непосилни краски.

Слабото място на системата е именно досега силната й страна. Благодарение на две партии с евроатлантически одежди, но съветско съдържание – основната конструкция на фасадната ни демокрация оцеля през всякакви геополитически бури. Защото щетата беше само за България, но не и за ЕС и НАТО.

Войната в Украйна, обаче, счупи конструкцията – защото от България вече се искат резултати.

И така единият основен играч ББ (б.р. Бойко Борисов), който дължи своите девет политически живота на снизхождението на Запада, се изправи пред ясната перспектива за политическа гибел.

И принуден от обстоятелствата – трябваше да започне да разчиства руската колониална администрация у нас. Но се натъкна на ожесточена съпротива от другия основен играч с подтекст: “Накъде без мен?”

И това е трагедията ни – че ББ (нито е със своите в Кремъл, нито с чуждите (особено без Меркел) в Брюксел и Вашингтон. Защото на всяко въртене по близнашки идва край.

И затова неистовите му опити за правителство като сплашва ПП-ДБ с ДПС не сработиха; нито сработват опитите му за правителство с ДПС, които явно държат ключа към Гешев и цената е много висока. А Гешев е нещо като мастър болт на руската колода от български карти. Рискът от рухване при съдебна реформа – а с това и на най-важния властови лост на Русия – е огромен.

А ББ всуе похарчи дори еврокомисар, за да го махне – значи всеки би похарчил.

Така продължава агонията на българската държава в плетеницата от мафиотски зависимости – съдебната система е блокирана; службите не са реализирали нито една операция по заплахи за националната сигурност; администрацията не решава казуси – просто защото всички са заети в битката на мафиотските кланове. Под опеката на Москва.

Явно няма как да се излезе от този тупик, докато ББ не свали западните си одежди и си остане по рубашката. Или скъса опашката, пардон, кремълската верига на България.

Коментарът е публикуван във фейсбук профила на автора. Заглавието е на ДЕБАТИ. БГ.

Още актуални коментари – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук