няма повишени нива на радиация
На снимката: комисар Николов

В България няма повишени нива на радиационния фон след експлозията в Северородвинск в Русия на 8 август, съобщи на пресконференция гл. комисар Николай Николов от главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“.

Ядрената експлозия стана след изпитания на нови оръжия. За инцидента призна и руската корпорация „Росатом“. Убити бяха двама души и 15 ранени на територията на военното поделение на 30 км от Северородвинск

В България 5 ведомства отговарят за нивата на гама фона – МВР, МОСВ, Институтът за ядрена безопасност към БАН, Министерство на здравеопазването, АЕЦ „Козлодуй“.

„Никакво повишаване на нормите не са засечени на нашата страна. Още повече не сме получавали данни от съседните страни. Обработката на всички тези данни се извършва от Агенцията за ядрено регулиране, която участва в световния обмен на подобен тип информация. Моделите на БАН показват, че такъв облак няма да мине над България“, категоричен е Николов.

За ниски нива на радиация обаче съобщи Норвегия. В проби, взети в периода 9-12 август, в северната част на страната, е установен радиоактивен йод в ниски концентрации. Те не представляват опасност за здравето на човека. Станцията в Сванховде се намира недалеч от границата с Русия.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!