Борис Джонсън
на снимката: Борис Джонсън - премиер на Великобритания

ЕС отхвърли искането на британския премиер Борис Джонсън, което той отправи в официално писмо, а именно – предпазният механизъм за ирландската граница да бъде премахнат, за да се сключи сделка за Брекзит, като заяви, че той не е предложил „никаква работеща алтернатива“.

Джонсън изпрати писмо до председателя на Европейския съвет Доналд Туск, в което посочва, че Великобритания не може да приеме „антидемократичната“ предпазна клауза – механизъм, целящ да избегне твърда граница с контролни пунктове и проверки между Северна Ирландия, която е в рамките на Обединеното кралство, и Република Ирландия, която е член на ЕС.

Веднага, след като пое поста, Джонсън заяви, че Великобритания ще напусне ЕС на 31 октомври със или без сделка. Кабинетът му дори започна подготовката за „хаотичен“ вариант на твърд Брекзит, който може да причини сериозни икономически сътресения.

Но ЕК – изпълнителното тяло на ЕС, което водеше преговорите по развода с Лондон, отхвърли предложението на Джонсън предпазната клауза да бъде заменена с „ангажимент“ да се намерят „алтернативни решения“.

„В писмото не се посочва законово работещо решение да се избегне връщането на твърдата граница на остров Ирландия – заяви говорителката на ЕК Наташа Берто – В него не се посочва каквото и да било алтернативно решение или дори намек за това какво може да е то. Всъщност няма никаква гаранция, че ще бъдат поети някакви конкретни ангажименти до края на преходния период.“

В своето писмо британският премиер бе изтъкнал три причини за отпадането на предпазния механизъм. Първата причина е, че той е „антидемократичен и несъвместим със суверенността на Обединеното кралство като държава“.

В обясненията към тази точка премиерът казва, че предпазният механизъм вкарва, потенциално завинаги, Обединеното кралство в международен договор, който обвързва страната с участие в митнически съюз и законодателството на единния пазар на ЕС. Механизмът не дава никаква възможност на Великобритания едностранно да напусне този международен договор, нито възможност на жителите на Северна Ирландия да имат глас за законите, с които ще трябва да се съобразяват.

Втората причина, поради която предпазният механизъм трябва да отпадне, според Борис Джонсън, е неговата несъвместимост с крайната цел на Великобритания за отношенията й с Европейския съюз.

Джонсън обяснява, че Великобритания иска, след като напусне ЕС, сама да пише законите за опазване на околната среда, качеството на продуктите и стандартите на трудовия пазар и те може да са различни от тези на Общността.

„Това е смисъла на нашето напускане и даването на възможност да се случи е в основата на бъдещето на нашата демокрация“, се казва в писмото.

Предпазният механизъм не позволява това да се случи, като налага на Северна Ирландия правилата на единния пазар, което или ще принуди Великобритания да направи същото, или ще отдалечи Северна Ирландия от останалата част на Обединеното кралство.

Третата причина за нуждата предпазният механизъм да отпадне, според Борис Джонсън е, че е станало ясно, че той заплашва да отслаби Споразумението от Разпети петък, с което беше постигнат мирът в Северна Ирландия.

Според британския премиер, механизмът нарушава деликатния баланс, постигнат с историческия компромис, като премахва контрола на северноирландците над икономическия живот в региона и го дава на външна сила като Европейския съюз.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!