Японски съд оправда трима бивши служители от фирмата, която управлява ядрената централа Фукушима, в единствения наказателен процес по катастрофата през 2011 г.

Тримата бивши ръководители от Електроенергийната компания на Токио (TEPCO) бяха застрашени от до пет години затвор, ако бъдат осъдени за професионална небрежност, довела до смърт и нараняване. Очаква се скоро съдът да обясни мотивите си за решението.

Вследствие на присъдата десетки протестиращи, включително някои от региона Фукушима, които се събраха преди началото на сесията, изразиха несъгласие с решението на магистратите.

„Не мога да приема това“, каза една жена с микрофон, обръщайки се към митинга.

Тримата мъже са единствените, които са изправени пред наказателно преследване за най-тежката ядрена авария след Чернобил.

Сривът в инсталацията беше предизвикан от цунами, което се стовари върху съоръжението след подводно земетресение с магнитуд 9,0 на 11 март 2011 г.

Обвиняемите бяха изправени пред наказателно преследване във връзка със смъртта на повече от 40 хоспитализирани пациенти, които починаха, след като трябваше да бъдат евакуирани след ядрената катастрофа.

Прокурорите на два пъти отказаха да продължат делото срещу ръководителите, като се позоваха на липса на доказателства и минимален шанс за осъждане, но през 2015 г. комисия за преразглеждане на делото, съставена от обикновени граждани, постанови, че бившите служители трябва да бъдат изправени пред съда, принуждавайки прокуратурата да продължи.

Прокурорите твърдят, че тримата мъже – бившият председател на TEPCO Цунехиса Кацумата на 79 години и бившите вицепрезиденти Сакае Муто на 69 години и Ичиро Такекуро, на 73 г., са знаели рисковете за инсталацията, породени от цунами в района.

Официално никой не е регистриран като жертва на прегряването и разтапянето на ядрения реактор във Фукушима, въпреки че цунамито, което го е предизвикало, доведе до гибелта или безследното изчезване на 18 500 души. Имеше обаче данни за текущи доклади на японските власти, които говорят за 1 600 жертви. Загинали имаше и сред екипите, които се справяха с последствията от катастрофата.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!