Прокуратурата на този етап няма информация източването на информация от електронната база данни на Националната агенция по приходите (НАП) да е извършено със съдействието на хора от данъчната администрация.

Това каза ръководителят на Апелативната специализирана прокуратура Николай Найденов на изслушване по случая в парламентарната анкетна комисия.

„Няма такива замесени служители. Няма такива служители в НАП, които да са замесени“, категоричен бе Найденов.

Николай Найденов и ръководителят на спецпрокуратурата Димитър Петров дадоха информация на депутатите от заседание на Временна анкетна комисия за изясняване на всички факти и обстоятелства около случая с източване на информация от електронната база данни на Националната агенция по приходите

„Работата продължава с нестихващ устрем. Проверяват се различни тези, свързани с изнесените от свидетелите по делото обстоятелства, свидетелите, които са били жертва на действията на групата“, заяви пред депутатите Димитър Петров.

До създаването на временната анкетна комисия се стигна след като през юли базите с лични данни на НАП бяха пробити от хакери и ЕГН-та, имена и адреси на 5 милиона българи бяха откраднати. За атаката са обвинени собственикът на „ТАД груп“ Иван Тодоров, търговският директор на фирмата Георги Янков и служителя Кристиян Янков. Обвинението срещу тях е за кибертероризъм.

На Тодоров, който е в ареста, бе повдигнато и обвинение за организирана престъпна група с користна цел. Георги Янков и Кристиян Бойков са участници в тази група с ръководител Иван Тодоров.

В края на август Комисията за защита на личните данни глоби Националната агенция по приходите с 5.1 млн. лв.. НАП оспорва наказателното постановление.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!