земетресение

Няма пострадали български граждани по време на земетресението в Истанбул, регистрирано около 14:00 часа днес, с магнитуд 5.8 по скалата на Рихтер, както и по време на последвалия вторичен трус с магнитуд 4.0. Епицентърът на земетресението е в Мраморно море, на територията на община Силиври.

По официални данни на кмета на Истанбул и Дирекцията по бедствия и аварии – AFAD, няма пострадали или ранени граждани. Земетресението е причинило незначителни материални щети.

Властите са предприели незабавни превантивни мерки чрез спиране на газоподаването в рискови сгради и райони, осигуряване на храна, напитки и стоки от първа необходимост на хора, които се страхуват да се приберат в жилищата си. Допълнителни екипи на Гражданска защита са изпратени в Истанбул от други градове.

При необходимост от съдействие българските граждани могат да се свържат с Генералното ни консулство в Истанбул на следните телефони: +90 212 281 01 14, +90 212 281 01 15, +90 212 281 01 16.

Според Европейския сеизмологичен център земният трус е усетен в 13,59 ч. с епицентър на 21 км югоизточно от град Мармара Ерейли в Турция и на 66 км западно от Истанбул, с дълбочина 2 км. По данни на Геофизичния институт на БАН земетресението е с магнитуд 5,2 по Рихтер, с епицентър западно от град Бурса и с дълбочина 8,2 км.

Три часа след труса силата му бе коригирана на 5,7 по скалата на Рихтер. След това бяха регистрирани 15 земетресение със значително по-малка сила – с магнитуд от 3 до 3.8 по Рихтер.

Граждани на Турция съобщават, че земетресението е усетено много силно за около 10 секунди.

У нас най-много се стреснаха бургазлии, които живеят на по-високите етажи. За кратко се наложи и евакуация на по-големите административни сгради в морския град.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!