санкции

Съединените щати обявиха в четвъртък нови санкции, насочени срещу предполагаема операция за контрабанда на реактивни горива за снабдяване на руските сили, опериращи в Сирия. Три лица, пет транспортни кораба и базирана от Москва компания участваха в схема за преместване на пари и горива за руските сили, подкрепящи правителството на сирийския президент Башар Асад, съобщи американското Министерство на финансите.

„Деспотичният режим на Асад е във фокуса на международните прожектори за използване на химическо оръжие и извършване на жестокости срещу невинни сирийски цивилни и те разчитат на тези видове незаконни мрежи да останат на власт“, гласи изявление на Сигал Манделкер, заместник-министър по борбата с тероризма в министерството на финансите.

Федералното бюро за разследване установило, че базираната в Москва „Maritime Assistance LLC“ е прикритие за руската корабоплавателна компания „Совфрахт-Совмортранс Груп“, която беше поставена под американските санкции през септември 2016 г. След като „Совфрахт“ попада в черния списък, „Maritime Assistance“ поема бизнеса за продажба и доставка на реактивно гориво през 2016 и 2017 г. до Баняс, Сирия, за използване от руски военни самолети.

„Подкрепата на Русия за режима на Асад даде възможност за продължителните му бомбени кампании, които унищожиха много болници, училища и обществени пространства, доведоха до смърт на цивилни“, се казва в изявлението на американското финансово ведомство.

В допълнение към Maritime Assistance Вашингтон включи в черния списък трима ръководители от Совфрахт за предполагаемите им роли в схемата: Иван Окороков, директор на морския транспорт, Карен Степанян, заместник-директор, и Иля Логинов, заместник генерален директор за юридическа поддръжка.

Пет кораба, използвани в схемата, също получиха „черни печати“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!