Турски учен бе осъден на 15 месеца затвор в четвъртък за разкриване на рисковете от рак, породени от токсичното замърсяване в Западна Турция. Съдът в Истанбул призна д-р Бюлент Сик за виновен в „разкриването на класифицирана информация“ пред вестник „Джумхюриет“ миналата година.

Той публикува резултатите от проучване, проведено с други учени, за Министерството на здравеопазването между 2011 и 2015 г., което свързва наличието на токсичност в почвата, водата и храната с високите проценти на рак в няколко западни провинции.

Той се обърна към пресата, след като разбра, че правителството не действа според констатациите на проучването, твърдят от „Амнести интернешънъл“.

„Вместо със сила да действат към констатациите и да преследват д-р Сик, Министерството на здравеопазването и други съответни органи трябва да предприемат необходимите спешни действия за справяне с това замърсяване на околната среда и опазване на общественото здраве“, заяви преди присъдата Милена Буюм, активистка на АИ в Турция. Тя каза, че АИ ще счита д-р Сик за затворник заради убежденията му, ако бъде затворен.

Д-р Сик го грозяха до 12 години затвор, но съдът не го призна за виновен в „получаването на класифицирана информация“.

Той остана на свобода в четвъртък в очакване на обжалване.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!