Стоянов, Биру, журналисти
На снимката: Задържаните журналисти Димитър Стоянов и Атила Биру

Двама журналисти бяха задържани за 24 часа от българската полиция след като открили изгорени и нарязани документи. Двамата работели по подозирана измама с европейски фондове. Властите в България потвърдиха, че журналистите са задържани, а след това освободени.

Атила Биру – разследващ журналист от румънския сайт „Райз проджект” – съобщи за „Асошиейтед прес”, че той и българският му колега от сайта „Биволъ” са реагирали на сигнал и са пътували до район югозападно от столицата на България София в четвъртък вечерта.

журналисти,
снимка: „Биволъ“

На поле в региона Атила Биру и Димитър Стоянов са намерили торби с документи. Някои от тях са горели, а други са били нарязани. Докато те правили снимки на доказателствата, пристигнали представители на полицията и арестували журналистите, а след това премахнали торбите с унищожени документи.

журналисти
снимка: „Биволъ“

Биру каза, че двамата със Стоянов били отведени в полицейското управление в четвъртък вечерта и освободени рано в петък. От полицията им казали, че са ги арестували, за да бъдат „идентифицирани”.

Омбудсманът на България Мая Манолова, която оговаря за защитаването на правата на гражданите, нарече ареста на журналистите „незаконен и неоснователен”.

Тя призова за пълна прозрачност на случая и дисциплиниране на полицията в случай, че става дума за недоразумение. Невъзможността на управляващите да обяснят случилото се оставя ”впечатление у гражданите, че това е опит за предотвратяване на журналистическо разследване”, каза Манолова.

От „Биволъ” съобщиха, че е разследвана корупция на високо ниво и че за случая е информирано звено „Антикорупция” в българската полиция. По данни на разследващите журналисти компютри и документи са били премахнати от офисите на хората, които са свързани с измамата.

Заповедта за арест на Атила Биру, снимка: „Биволъ“

По данни на „Биволъ”, когато журналистите пристигнали на мястото, където открили документите, „върху тях се нахвърлили полицаи”. Според представители на сайта шефът на Главна дирекция „Борба с организираната престъпност” (ГДБОП) Ивайло Спиридонов се обадил на главния редактор на „Биволъ” Атанас Чобанов в петък и се извинил за оскъдната информация, което се предоставяла през последното денонощие.

жуналисти
Заповедта за арест на Димитър Стоянов, снимка: „Биволъ“

Министърът на вътрешните работи на България обясни в петък, че полицаите получили сигнал за „намерение за прикриване на корупционни доказателства” чрез унищожаване на публични документи и са действали по сигнала, арестувайки двамата журналисти и трети човек, който се намирал на мястото.

Министърът допълни, че те били отведени в полицейското управление, за да бъдат идентифицирани, и след това били освободени.

РАЗСЛЕДВАНЕТО

Атила Биру и Димитър Стоянов разследвали измама, свързана с фирмата „Джи Пи Груп” на бизнесмена Валентин Златев.

„Два дни по – рано Биволъ публикува данни за мащабна и всеобхватна корупция при разпределението на средства за европроекти. Тя произтича от скритото счетоводство на мрежа от консултантски фирми, свързани с големи строителни компании. Биволъ разполага с непублична документация за десетки проекти на обща стойност стотици милиони лева. Сред тях има счетоводни файлове с изрично отбелязани суми за подкупи.”, пишат от „Биволъ”.

По техни данни проектите, от които се краде, са свързани с „Джи Пи Груп”, която е свързана с шефа на „Лукойл“ Валентин Златев.

„Водят се паралелни количествено стойностни сметки, извършва се значително по-малко работа от предвидената, влагат се по-малко материали, но всичко се фактурира на разплащателния орган както е по задание и фирмите получават пълната сума.”, става ясно от публикацията в „Биволъ”.

След като била публикувана статията с данните за измамата в сайта, започнало изнасяне на компютри и документи от офисите на „Джи Пи Груп”, те били отнесени в района на Радомир и там започнало тяхното унищожаване.

Там се случил и арестът на Атила Биру и Димитър Стоянов, които въпреки че показали своите ПРЕС карти и се идентифицирали, били отведени в полицейското управление, а на мястото били изпратени полицаи, които да разгледат полуунищожените документи.

Специализираното регионално онлайн издание „Болкан Инсайт” отбелязва, че Биру и Стоянов са били освободени след натиск от страна на български и румънски граждани, както и след намеса на румънското консулство.

„Болкан Инсайт” напомня и по-ранно разследване на „Биволъ” по темата, което е част от по-голям проект за разкриване на злоупотреби с европари, който е финансиран от Европейската комисия и Европейския център за пресата и медийните свободи.

КАКВО ЗНАЕМ ЗА „ДЖИ ПИ ГРУП“

„Джи Пи Груп“, която оглавява класацията за най-големи строителни компании по приходи на „Капитал 100“ за последните две години, само от еврофондовете е спечелила поръчки за около 500 млн. лв. през настоящия програмен период 2014 – 2020 г.

Отделно печели големи поръчки, финансирани с пари от държавния бюджет. Самостоятелно или като участник в обединения „Джи Пи Груп“ е спечелила около двайсетина поръчки от еврофондовете.

По-големите от тях са строителството на метрото, западната дъга на околовръстното шосе на София, ремонта на центъра на столицата, пречиствателната станция в Асеновград, обновяването на редица публични сгради в градовете Берковица, Нови пазар, Разлог, Свиленград, Шумен и други.

ВРЪЗКАТА СЪС ЗЛАТЕВ

„Джи Пи Груп“ е компанията, за която премиерът Бойко Борисов каза, че има „витаещи съмнения“, че е свързана с шефа на „Лукойл България“ Валентин Златев и по тази причина прекрати свръх скъпия търг за строителството на магистрала „Хемус“.

Валентин Златев, журналисти
на снимката: Директорът на „Лукойл България“ Валентин Златев

Още преди месеци, когато беше прекратен търгът, Златев обяви, че нямал нищо общо с „Джи Пи Груп”.  След като се срена с министър-председателя Бойко Борисов, Златев каза:

„Нямам отношение към казуса със спряната процедура за Автомагистрала „Хемус”. ”

При този случай Борисов обяви, че поръчките за изграждане на 60-километровата отсечка от Ябланица до Ловеч беха спрени, „за да няма съмнения, че Делян Пеевски и Валентин Златев имат общо с мащабния строеж.”

„Не знам кой какво е проверил, нека да извади някой документи, да ги сложи на масата и тогава ще призная, но да се казва по слухове, че някой е чул… Декларирам, че нямам никакво отношение към тези две фирми, просто Златев и Пеевски са двете удобни имена”, заяви шефът на „Лукойл България”.

Сайтът „Медиапул” през 2010 г. направи връзка между Златев и „Джи Пи груп”. Тогава беше подпалена колата на собственика на фирмата Владимир Владимиров – Житенски.

Той се оказа съдружник на Румен Гунински във фирмата „Рум ойл”. Последният пък работи с бащата на Златев.

Около процедурата за „Хемус” в.”Капитал” се позова на 5 свои източника в бранша, според които Валентин Златев има влияние в компанията.

Другата фирма, която трябваше да вземе стотици милиони, „ПСТ груп”, формално се води собственост на офшорка.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук