Две жени загинаха при свлачище, предизвикано от преминаването на супер тайфуна Мангхут, съобщи полицията във Филипините, цитирана от АФП.

Телата на жертвите са били открити под отломките на къщата им, буквално залята от тонове свлякла се земна маса след поройните дъждове.

Припомняме, че супер тайфунът Мангхут – най-голямата стихия в Тихия океан за тази година – остави пътека от разрушения при преминаването си през Филипините и взе първата си жертва – жена, пометена от високите морски вълни в Тайван.

Бурята премина през северните части на филипинския остров Лузон, където отнесе покриви, изкорени дървета и скъса далекопроводни жици. В района живеят близо 10 милиона души, като повечето от къщите им са обикновени дървени постройки.

Мангхут напусна архипелага и се е насочил към гъстонаселения Хонконг и източната част на Китай. Властите във Филипините изпратиха допълнителни екипи, които да окажат помощ на пострадалите и да извършат оценка на щетите в провинциите, които понесоха директния удар на стихията.

Тайфунът поддържа постоянна скорост на ветровете от 170 километра в час, като поривите им могат да достигнат до 260 километра в час. Средно районът на филипинския архипелаг годишно е удрян от по 20 тайфуна, които вземат стотици жертви и оставят милиони хора без подслон.

Заради Мангхут властите вече евакуираха над 4 милиона души заради опасност от мащабни наводнения и свлачища.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!