Това бе впечтляваща демонстрация на военна мощ. Тренировъчният полигон Цугол бе превърнат в симулирано бойно поле, на което руско-китайската „коалиция“ се би с въображаем противник, пишат в коментар за Си Ен Ен Мери Илюшина и Нейтън Ходж.

Пред погледа на руския президент Путин модернизираните танкове Т-90 се разгърнаха в имитирано нападение, подкрепяни от китайските танкове „Тип 99“. Въздушен удар в изпълнение на реактивните изтребители „Су-35“ последва танковата демонстрация.

Маневрите от четвъртък бяха основните в учението „Восток 2018“ – военни учения на Русия, които бяха най-големите от 1981 година насам.

Москва ежегодно прави големи военни маневри по това време на годината. Последните обаче бяха нещо различно – представляваха оповестяване на укрепващо военно партньорство между Москва и Пекин, както и явно подпомагане на усилията за износ на руско модерно въоръжение.

25 000 войници и 7 000 единици бойна техника действаха при тренировките в Цугол в четвъртък. Това бе само част от цялата военна мощ, която участваше във „Восток 2018“.

Руският военен министър твърдеше, че във всички фази на учението са участвали общо 300 000 войници, което прави около една трета от целия военен контингент на Русия. Някои анализатори се усъмниха в цитираните цифри.

На парада след събитието Путин заяви, че ученията говорят просто, че Русия е „обичаща мира страна“, която обаче е решена да се защитава.

„Нашето задължение към страната, нашата майчина земя, е да бъдем готови да защитим нейния суверенитет, сигурност и национални интереси, и, ако е наложително, да подпомогнем своите съюзници – каза той в свое обръщение към военните аташета – затова ние ще продължим да усилваме своите въоръжени сили, да ги екипираме с оръжия и технологии от ново поколение и да развиваме международно военно сътрудничество.“

Международното сътрудничество – главно с Китай – бе главният белег на тазгодишните учения. Миналата година ученията „Запад 2017“ бяха фокусирани върху руската граница с НАТО. Те причиниха значителна загриженост в западните столици, където ги разглеждат като умишлен отговор на засиленото присъствие на НАТО в балтийските държави. Анализ на алианса след маневрите заключи, че „Запад 2017“ има за задача да изпрати ясен стратегически сигнал.

„Характерът, мащабът и интензитетът на руските военни учения  през септември 2017 съответстват на системата от стратегически операции, които Русия би провела при конфликт с НАТО, фокусирайки се върху западното стратегическо направление и потенциални глобални операции в условията на ескалиращ конфликт – казва анализът – ако тези учения бяха проведени в съответствие с тяхното официално описание, щяха да представят само част от стратегическите планове на Москва за евентуална война с НАТО“.

Противникът, който сега бе „завоюван“ от руско-китайската коалиция, не бе изрично посочен като САЩ и съюзниците им, но най-забележителното бе да се видят руски и китайски сили да оперират заедно в регион, който не е далеч от мястото, където през 1969 година СССР и Китай водеха истинска гранична война.

Времената се промениха. И докато Москва и Пекин в някои аспекти остават стратегически противници, Путин има топли отношения с китайския си колега Си Дзинпин. Русия и Китай тихо развиват военно сътрудничество през последните години, през които отношенията на Кремъл със Запада замръзнаха дълбоко.

Според експерта по руско-китайски отношения Александър Габуев Китай дълго е бил сред съперниците на Русия и сега Москва изпраща послание, че вече не го разглежда като противник. Експертът припомни, че Китай и преди е вземал участие в съвместни маневри с Русия, като флотски учения и симулации по защита от ракети. Много от използваните на тренировките оръжия – като комплексите С-300 и С-400 – са оборудване, което вече е изнасяно в Китай.

Служители на американската администрация вече изразиха опасения, че системи като С-400 могат да породят опасност за военните активи на НАТО.

Въпреки замръзналите отношения със Запада, руските военни служители внимаваха с езика преди ученията, като заявиха, че те „не са нещо извънредно“ и са планирани отдавна, за да поддържат във форма руските военни подразделения.

Китай пък иска да научи военни уроци от Русия. Много далеч от Източна Русия, Москва е забъркана във военен конфликт в Сирия, където въздушната й мощ и известен брой военнослужещи по суша подпомогнаха войските на президента Башар Асад.

„Руската армия има огромен опит в практическото провеждане на бойни операции и мощни бойни възможности – каза генерал-майор Шао Юанминг, заместник-началник на Обединения щаб /команден орган – наследник на Генералния щаб/ пред журналисти след основната фаза на ученията – за нас беше много полезно да се учим от руската армия и да получим този ценен опит.“

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук