Летище Гетуик, дронове

В навечерието на Коледните и Новогодишните празници, стотици хиляди хора от целия свят тръгнаха напът към домовете си. Билетите за самолети, автобуси и влакове бързо свършиха.

Празничното настроение на хиляди обаче беше помрачено, защото им се наложи да прекарат часове на второто най-натоварено летище във Великобритания.

Летище Гетуик, дронове

В продължение на 36 часа работата на летището беше преустановена, 1000 полета бяха отменени. Над 140 000 пътници трябваше да намерят алтернативен начин как да се приберат.

Британските власти съобщиха, че причината са дронове, забелязани в близост до летище Гетуик.

Летище Гетуик, дронове

Резултатът – един счупен дрон, двама задържани и след това освободени, без да бъдат обвинени.

Разследващите обаче изглеждат объркани. Фактът, че това е едно от най-силно наблюдаваните места в Англия, но пък видео от дрон не е открито, кара полицаите да се чудят дали изобщо дронове са били причината.

Властите разчитат на 67 свидетели – персонал, пътните, полиция. В близост до летището беше намерен счупен дрон. Органите на реда ще се опитат да намерят по него ДНК или пръстови отпечатъци.

Един от водещите разследващи съобщи, че колегите му обикалят от къща на къща, за да разпитват живеещите в района, дали са видели нещо необичайно.

Летище Гетуик, дронове

В понеделник полицията в Съсекс публикува изявление, от което не стана много ясно каква е версията на властите. Все пак те съобщиха:

„Недвусмислено можем да заявим, че не летището е имало много незаконни наблюдения от безпилотни самолети в продължение на три дни – от 19 до 21 декември”.

От там допълват, че има множество свидетелски данни за летенето на дронове над или около летището.

Миналата седмица властите настояваха, че безпилотните самолети са били „преднамерено действие за застрашаване на летището и самолетите“. И въпреки това, версията тероризъм беше изключена.

Летище Гетуик внезапно спря да работи в сряда, след като около 21 часа било съобщено за дрон. Всеки път, когато служителите на аеропорта се канели да възобновят работата си, се появявали нови безпилотни машини.

Летището не работеше повече от 36 часа.

Половин час, след като било съобщено за първия дрон, петима полицаи информирали, че виждат безпилотен самолет с бели и червени светлини.

На следващата сутрин, 21 декември, трима служители на летището и на полицията отново съобщили за прелитащи дронове в рамките на 30 минути.

По-късно същия ден, още шестима сигнализирали за безпилотни апарати.

Инцидентът се разследва по силната на Закона за авиационната и морската сигурност, според който се предвижда доживотен затвор при доказана вина.

Летище Гетуик, дронове

Бивш детектив от Скотланд Ярд, пожелал анонимност, твърди, че властите подозират терористична намеса.

Позовавайки се на информация от „The Times of London”, според която „Ал Кайда” се е възродила и планира нови атаки срещу самолетите и летищата, с участието на безпилотни самолети, бившият детектив каза, че случващото се на Гетуик е накарало Великобритания да изглежда неподготвена и уязвима, провокирайки злонамерени граждани да извършват подобни нападения.

Той добави, че не разбира как може да има над 60 свидетели, но нито едно видео, особено в ерата на смартфоните.

Експертите на острова са категорични, че случилото се трябва да служи като предупреждение за всички, че са необходими специални мерки и устройства за идентификация спрямо дроновете.

Летище Гетуик, дронове

Вече не е достатъчно да има правило къде може и не може да пуска дрон, например на 1 километър от летището и до височина от 120 метра.

След като предполагаемите извършители на „нападението” срещу летището бяха освободени в понеделник, полицията заяви, че не се връща в начална точка на разследването, но докъде точно са стигнали още не е ясно.

Междувременно летище Гетуик обяви награда от 50 000 паунда за информация, която може да помогне на разследващите да арестуват нарушителите.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!