Ямбол, коледари

Отривистият ритъм на Ямболския коледарски буенек отекна днес в Ямбол на традиционния празник с танцуващите ямболски коледари. Десет от най-добрите куди представиха автентичния местен обичай с песни, благословии и характерния за града мъжки коледарски буенек.

Ямбол, коледари

Традицията е единствена по рода си в страната и е отличителен белег за коледуването в града, съобщиха от общината в Ямбол.

„Щастлив съм, че за поредна година отбелязваме Рождество Христово с уникалния Ямболски Коледарски празник и се зареждаме с онова особено чувство на единност, сила и енергия, които ни носи танцът на ямболските коледари“, каза в празничното си обръщение кметът на града Георги Славов.

Ямбол, коледари

Кулминацията на фестивала „Ямболски коледарски буенек `2018“ бе в Градския парк. Хиляди се стекоха и тази година, за да съпреживеят несравнимата емоция, която само ямболския коледарски буенек може да даде.Представянето на коледарските групи бе предшествано от празничен концерт на Северняшки ансамбъл „Иван Вълев“ –Плевен и тържествена Рождественска церемония с участието на кмета Георги Славов и Негово Високопреосвещенство Сливенския митрополит Йоаникий. Емблематичната за града традиция на танцуващите коледари бе представена от коледарски групи от „Каргона“ и „Баира“ – носители на двата специфични стила в ямболското коледуване.

Освен централното събитие в Градския парк, атмосферата на празника се пренесе на още три места в града- площадните пространства пред читалищата „Пробуда – 1909“ и „Зора – 1945“ , както и в ж.к. „Диана“ – пред бивш магазин „Югоагент“. Целта бе колкото може повече хора да съпреживеят уникалния за града празник. И на трите изнесени сцени в празничната програма участваха коледарски куди, фолклорни състави и групи към кварталните клубове.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук