Първо дойде кампанията за дестабилизиране на Молдова, последвана от отравянето на търговец на оръжие в България, а след това – предотвратен опит за преврат в Черна гора. Миналата година имаше опит да бъде убит бивш руски шпионин във Великобритания с употребата на бойно, отровно вещество. Въпреки че операциите носеха отпечатъците на Русия, първоначално разузнавателните служби ги разглеждаха като отделни, изолирани атаки.

Сега разузнаването на западните страни смята, че тези операции, както и вероятно много други, са част от координирана и продължаваща и в момента кампания за дестабилизацията на Европа, провеждана от елитен отряд в системата на руското разузнаване, специализиран в саботажи, покушения и подривна дейност.

Поделението, познато под името 29155, действа от поне 10 години. Въпреки това, западното разузнаване едва наскоро разбра за него. Разузнавачи от четири западни държави казват, че не се знае колко често се събират членовете на 29155 и предупреждават, че няма как да се предскаже къде ще е следващата му операция и каква ще е тя.

Целта за формирането на 29155, която никога не е обявявана официално, показва колко активно е ангажиран руският президент Владимир Путин в така наречената хибридна война срещу Запада – смесица от пропаганда, хакерски атаки, дезинформация и дори открити военни конфронтации.

„Мисля, че сме забравили колко безмилостни могат да бъдат руснаците.“, казва Питър Зуак, пенсиониран офицер от разузнаването и бивш военен аташе на САЩ в Москва, който вече знае за наличието на секретното поделение.

В текстово съобщение, Дмитрий Песков, говорителят на Путин, отправя въпроси за 29155 към министъра на отбраната на Русия, но дори той не получава отговор.

Поделението е скрито зад дебелите стени на сграда на разузнаването в източната част на Москва и командването му се осъществява от руското военно разузнаване, познато като ГРУ.

Повечето операции на ГРУ остават загадка, но сега западните служби имат по-ясна представа за структурата на организацията.

Според американски държавни служители, в навечерието на президентските избори в САЩ през 2016 г. кибер поделенията на ГРУ, познати като 26165 и 74455 хакват сървърите на конференцията на Демократическата партия и кампанията на Хилъри Клинтън, след което публикуват вътрешна комуникация, която поставя демократите в неудобно положение.

Миналата година, специалният следовател Робърт Мълър, който ръководеше разследване на руската намеса в изборите през 2016 г., посочи поне 12 агенти на тези поделения, като това едва ли е целия им състав. Поделеният от хакери оперират най-често от Москва, на хиляди километри от своите цели.

Но поделение 29155 не действа по този начин. Неговите членове пътуват до различни страни в Европа. Някои от тях са ветерани с ордени от кървавите конфликти, в които участваше Русия в Афганистан, Чечения и Украйна. Мисиите им са толкова тайни, че западните разузнавачи предполагат, че много служители на ГРУ не знаят за съществуването на секретното поделение.

29155 изглежда затворена, сплотена група. Снимка от 2017 г. показва командира на поделението, генерал-майор Андрей Аверянов на сватбата на дъщеря му. Облечен е със сив костюм и папионка. Аверянов позира с полковник Анатолий Чепига, един от двамата офицери, обвинени от Великобритания в отравянето на бившия шпионин Сергей Скрипал.

„Това поделение на ГРУ е активно в Европа от години. Голяма изненада беше, че руснаците и по-специално ГРУ и това поделение, се чувстват спокойни да извършват изключително вредната си дейност в приятелски страни. Това беше истински шок.“, казва разузнавач от западна страна, пожелал да остане анонимен.

В различна степен, всички 4 операции, с които се свързва поделението, предизвикаха широк обществен отзвук, дори на западното разузнаване да беше необходимо известно време да определят, че 29155 са били замесени.

Поделението беше засечено от Запада след провалилия се опит за преврат в Черна гора през 2016 г, който представляваше заговор на двама от офицерите в руското поделение да бъде убит министър-председателя на страната и превзета сградата на парламента.

По-пълна представа за действията на 29155 Запада доби след отравянето на Скрипал през март 2018 г. Бившият агент на ГРУ, който беше предал Русия и шпионираше за британците. Скрипал и дъщеря му бяха в тежко състояние, след досег със силно отровно бойно вещество, но оцеляха.

Отравянето доведе до геополитическо противопоставяне, като повече от 20 държави, сред които САЩ, изгониха 150 руски дипломати като знак на подкрепа за Великобритания.

В крайна сметка британските власти посочиха двама заподозрени за отравянето на Скрипал, които пътували до Великобритания под фалшиви имена. По-късно разследващият сайт Белингкат ги идентифицира като полковник Чепига и Александър Малкин.

Шест месеца след отравянето на Сергей Скрипал, прокуратурата във Великобритания им повдигна обвинения, че са внесли в страната бойно отровно вещество и са намазали с него дръжката на входната врата на жилището на Скрипал.

Но операцията е била по-сложна, отколкото властите разкриха тогава.

Година преди отравянето, трима агенти на 29155 пътували до Великобритания. Сега разузнавачите смятат, че са подготвяли нападението. Единият от тях е Александър Малкин, вторият беше идентифициран като Сергей Павлов, а третият, който използвал фалшивото име Сергей Федотов, вероятно е бил техен командир, смятат западните служби.

Скоро разузнавачите осъзнали, че двама от този екип от трима души, а именно Федотов и Павлов, са били част от екипа, опитал да отрови българския търговец на оръжие Емилиян Гебрев през 2015 г. (Другите участници, които службите познават само с фалшивите им имена са били Иван Лебедев, Николай Кононихин, Алексей Никитин и Данил Степанов).

Поделението прави два опита да убие Гебрев – веднъж в София и след това, месец по-късно, в дома му край Черно море.

„Личи, че това е организирана активност. Често участват едни и същи хора.“, казва Алекс Йънгър, директор в британската МИ6, който вижда ясна връзка между операцията в Черна гора и отравянето на Скрипал.

„Нашата оценка е, че има реална заплаха от ГРУ и други руски разузнавателни служби и нещата, които не биха направили, са много малко.“, допълва Йънгър.

Кремъл вижда Русия като държава, която е във война с либералния Запад, а той представлява заплаха за съществуването й.

На церемония през ноември за отличаване на служители на ГРУ, Владимир Путин, който на свой ред е бивш разузнавач, направи сравнение между дейността на агенцията и шпионите, които помогнали да бъде победена нацистка Германия през Втората световна война. А сега, „уникалните им способности“, били насочени срещу друг вид враг, каза Путин.

През 2006 г. Владимир Путин подписа закон, разрешаващ атентатите срещу определени лица в чужбина. Същата година, екип от руски атентатори използваха радиоактивен изотоп, за да убият бившия руски шпионин Александър Литвиненко в Лондон.

Поделение 29155 не е единственото, което има позволение да изпълнява подобни операции. Британските власти смятат, че убийството на Литвиненко е дело на Федералната служба за безопасност, оглавявана в един период от Владимир Путин и често съревноваваща се с ГРУ.

За поделение 29155 се знае малко, но следи в обществено достъпни руски документи говорят за връзки с по-мащабна, хибридна стратегия.

През 2012 г. директива на руското министерство на отбраната раздава бонуси на три поделения за „особени достижения във военната служба.“ Едно от тях е 29155, другото са хакерите от поделение 74455. Третото е поделение 99450, за чиито офицери се смята, че са замесени в анексирането на Кримския полуостров през 2014 г.

Пенсиониран служител на ГРУ, който знае за поделение 29155 казва, че то е профилирано в „диверсии“, които се изпълняват индивидуално или групово и „включват взривявания, убийства, какво то се наложи.“

„Сериозни момчета служат там. Те са офицери, които работят под прикритие като международни агенти.“, казва пенсионерът от ГРУ.

Снимки на порутения бивш щаб на поделението, който вече е изоставен, показват стотици стойки за оръжие, етикети на различни оръжия, включително снаейперистки карабини като белгийската FN-30 и германската G3А3.

Виждат се и съоръжения за подготовка за ръкопашен бой. Пенсионираният служител на ГРУ потвърждава достоверността на снимките, които бяха публикувани от руски блогър.

Въпреки че е елитна част, изглежда поделението работи с минимален бюджет. Според документите, командирът генерал Аверянов живее в олющен жилищен блок на няколко пресечки от централата и кара Лада „петица“ от далечната 1996г.

Когато са в чужбина, агентите на 29155 делят малки хотелски стаи, като например отровителите на Скрипал са наели евтин хотел в непрестижен район на Източен Лондон.

Това, което се вижда неразбираемо за европейските разузнавателни служби, е явната небрежност на операциите на поделението.

Сергей Скрипал оцеля в опита да бъде убит, както и Емилиян Гебрев. Опитът за преврат в Черна гора се провали и година по-късно страната се присъедини към НАТО. Разузнавачите смятат, че е възможно да има много операции на поделение 29155, които са били успешни, но не знаем за тях.

Трудно е да се направи оценка дали хаотичността на операциите им се отразява негативно на Кремъл. Не е изключено това да е част от търсения ефект.

„Този вид операции на разузнаването станаха част от психологическата война.“, казва Ерик-Нийлс Крос, бивш разузнавач от Естония.

„Те не са станали по агресивни. Искат да се покажат и да ги усетим. Това е част от играта.“

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!