Симеонов, Каракачанов
на снимката: лидерите на ВМРО и НФСБ - Красимир Каракачанов и Валери Симеонов

На брифинг в Министерски съвет след заседание на коалиционния съвет днес видяха бял свят няколко перспективни обещания, които обаче, както често става, са в съвсем рамков вид и е крайно неясно как и дали ще могат да се реализират на практика. Между тях е решението за използването на талони или купони–ваучери, за туризма, обявено от лидера на НФСБ Валери Симеонов. По думите на бившия вицепремиер има съгласие тези ваучери е да бъдат използвани само от хора, които са плащали осигуровките си. Размерът и действието на ваучерите предстои да бъдат прецизирани.

Друго нововъведение е категоричното решение плажните принадлежности – чадъри, шезлонги, масички – да бъдат безплатни. То също бе обявено от Симеонов. Това, което не бе пояснено, е къде ще се командироват мутрите, които искат такса по плажовете, и как ще се контролира „безплатността“ на плажните „аксесоари“. Защото не изглежда възможно да се ползва нещо безплатно на „техния“ плаж в тяхно присъствие.

Тъй като не знаем кога да очакваме „прецизирането“ на мерките като действие и начин на приложение, засега нещата напомнят на пословичната фраза на малчугана от стария филм „Куче в чекчедже“, която гласи: „Татко ще ми купи колело, ама друг път“.

„Имаме единодушно мнение и позиция, че ваучерите ще се използват като средство за насърчаване на туристическия бранш. Те ще бъдат възможни и за ученици – за зелени училища, например“, каза лидерът на НФСБ.

По искане на ресторантьорския бизнес ще се измени последната заповед на министъра на здравеопазването – разстоянието между масите ще бъде 1,5 метра, а не 2,5 метра. Обслужващият персонал ще работи с шлемове, а не само с маски. Ще се удължи правото на строителство по морето до 15 юни, обяви Симеонов.

Двете партии от ОП миналата и тази седмица внесоха различни предложения, свързани с туризма. От първия ден на пандемията говорим за това, че тя един ден ще свърши и не е без значение как ще излезем икономически от нея. Това заяви вицепремиерът Красимир Каракачанов.

„Икономическата криза ще има влияние не само върху доходите, но и върху демографията“, добави Каракачанов.

За туризма някои предложения бяха одобрени, по други беше уточнено, че ще се работи по тях. Темата с ваучерите по една или друга форма беше приета, въпросът е да се уточнят нещата. Целта не е да се подпомага само един бизнес, а за това парите на българските граждани, ползвайки туристически услуги да подпомогнат българския туризъм. Целта е тези пари да не изтекат навън, уточни Каракачанов.

Идеята е, чрез тези ваучери да се ползват българските туристически курорти. Въпросът е какъв да е размерът, обясни още Каракачанов.

Строителство

Управляващите са се разбрали за графика на изпълнението строително обекти. Има съгласие за ускорено доизграждане на магистрала „Хемус“. Ще се продължи работата по описаните и нуждаещи се от спешен ремонт мостове и виадукти. По язовирите също ще се работи в усилен режим.

„Имаме поръчка за ремонти на над 200 язовира, ще се насочват средства и са предвидени около 500 млн. и в сега действащия бюджет, така че за язовирите като потенциална заплаха за в бъдеще време, ще продължи ремонтът по техните стени. Няма да избегнем и тежките ремонти на Бели Искър и Огоста, където вече са започнали ремонтите на стените им. По строителството се предвижда засилването на работата в посока изграждане на ВиК обекти на стойност 1,3 млрд. Коментирахме и подновяване на санирането, но това е под условие, тъй като сме единодушни, че това не трябва да е безвъзмездно, а с поне 30% участие на етажната собственост“, уточни Симеонов.

Спорт

Коментирахме възстановяване на спортните мероприятия. За футбола сме се разбрали – ще следим възобновяването на първенствата в другите държави, и ще ги възстановим по същата схема и ние. Ще се насърчава и възобновяването на индивидуалните спортове, тенис, конен спорт, плувни спортове, каза Валери Симеонов.

Земеделие

В областта на земеделието имаме споразумение да се инвестира в производството на основни зеленчукови и овощни изделия и продукти, съобщи лидерът на НФСБ.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук