самолет

Със затоплянето на времето и предстоящите много почивни дни през месец май, мнозина българи започват да се оглеждат за почивка или разходка в някоя от съседните или по-далечните нам държави.

Забранено ли е обаче пътуването в чужбина, попитахме Пресцентъра на Министерството на външните работи и те ни отговориха:

Няма  забрана българските граждани да пътуват в чужбина. От началото на кризата с пандемията КОВИД-19 Министерство на външните работи многократно призовава да не се пътува в чужбина заради риска за здравето и ограничителните мерки, въведени в различни държави”.

Всички ограничения за влизане в държавите по света вижте тук -> Table-All-300420-1300

Във връзка с разпространението на коронавируса всички европейски държави, САЩ и Великобритания въведоха ограничения за влизането на техните територии.

В Съединените щати, например, е забранено влизането на чужди граждани, които 14 дни преди това са пребивавали или преминавали през Китай, Иран, Великобритания (без отвъдморските й територии), Ирландия, Австрия, Белгия, Чешката република, Дания, Естония, Финландия, Франция, Германия, Гърция, Унгария, Исландия, Италия, Латвия, Лихтенщайн, Литва, Люксембург, Малта, Нидерландия, Норвегия, Полша, Португалия, Словакия, Словения, Испания, Швеция или Швейцария.

Забраната не засяга притежателите на „зелена карта“ и техните съпрузи/съпруги;  притежателите на визи тип А-1, А-2, С-2, С-3, Е-1, G-1, G-2, G-3, G-4, от NATO-1 до NATO-4 и NATO-6; съпруги/съпрузи на американски граждани, и т.н.

Сухопътните граници с Канада и Мексико са затворени за изходящи пътувания, които не са с висока необходимост или важност (nonessential travel). Канада, от своя страна, не допуска влизане на други чужди граждани, освен на САЩ.

Но може ли един български гражданин да се качи на колата и да отиде до Солун, например?

Краткият отговор е: „Не и ако няма основателна причина, например, да работи в Гърция”.

Дългият е: От 23 март в Гърция могат да влизат само гърци и чужди граждани, които живеят или работят в страната. Това трябва да се удостовери на пропускателния пункт с официален документ на гръцки език. На границата при влизане в Гърция е необходимо пътуващият да докаже, че живее законно в страната или притежава собствено жилище или такова под наем. Постоянното живеене се доказва с данъчна декларация от последната година и Удостоверение за постоянен адрес (ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣΕΙΔΙΚΗΣ ΧΡΗΣΗΣ), или договор за наем или нотариален акт на имота.

Всички други документи различни от тези може да не бъдат признати от гранична полиция и бъде отказан достъп за влизане в страната. На границата се попълва анкетна карта с адреса на пребиваване на всеки пропуснат в Гърция и той се подлага на 14-дневна карантина. За нарушаването й глобата е 5 000 евро.

Българите, пребиваващи вече в Гърция, но непритежаващи документ за законен престой в страната, трябва да бъдат особено внимателни. При проверка трябва да докажат причината за престоя в Гърция, както и място на пребиваване. Ако нямат документ за това, че отиват на гости на някого, необходимо е да покажат банкова сметка с налични 3 000 евро и адрес, където са отседнали.

Движението и в рамките на самата държава също е ограничено.

На сухопътната граница между България и Гърция, за влизане у нас, се допускат приоритетно български граждани, работещи в Гърция. Те обаче трябва да представят следните документи: ЛК или паспорт, както и надлежно попълнен формуляр от работодател тип А (удостоверение за придвижване на работещ, издава се и се заверява от работодателя). Подробна информация и формуляри се намират на  https://forma.gov.gr/en/#employee на английски език и  на https://forma.gov.gr/#employee на гръцки език).

Преминаването е възможно и при други основателни причини, но всеки един случай се разглежда отделно.

Временно са спрени полетите (кацане на гръцки летища) от Турция. Същото важи и за влизането от Турция с морски, железопътен или шосеен транспорт, както и влизането на гръцка територия на граждани идващи от Турция. Прекъснати са всички сухопътни, морски и въздушни връзки с Албания и Република Северна Македония, с изключение на превоза на стоки и влизането от тези страни на граждани на Република Гърция и постоянно пребиваващи в Гърция.

Всички пристигащи, независимо от дестинацията, както с редовни полети, така и гръцки граждани прекарват задължителната 14-дневна карантина.

Възможно ли е пътуването със самолет?

ДЕБАТИ.БГ попита летище София има ли полети и към кои държави. От там ни отговориха, че на сайта на Министерството на транспорта ежедневно се публикуват данни за отменените полети, подадени от авиокомпаниите. За днес са отменени близо 100 полета.

Информация за отменените полети вижте тук -> otmeneni_poleti_kum_05.05.2020_10h

Днес ще кацнат или вече са кацнали 8 самолета – от Барселона, Лондон (2), Варна (2), Дортмунд, Париж и Амстердам.

От летище София ще излетят (или са излетели) 6 самолета – за Лондон, Амстердам, Дортмунд, Париж, Лисабон и Мюнхен.

„Във връзка с разпространението на COVID-19 в световен мащаб и отмяната  на голяма част от полетите на авиокомпаниите, пътникопотокът на летище София през месец март значително намалява. Преминалите пътници през летището са 269 419 или с 52,9% по-малко спрямо преходната година, когато пътниците са 572 349… Поради пандемичната обстановка през март месец самолетодвиженията са 3389, което е с 31% по-малко спрямо 2019г., когато те са били 4915.”, отговориха от пресцентъра на летище София.

Както вече споменахме пътуването, извън страната не е забранено. Само че, когато предприемате пътуване, трябва да се съобразите с изискванията на съответната държава, в която отивате. Всяка една държава отделно въведе ограничения за влизането и излизането от нейна територия.

Справка в сайта за продажба на самолетни билети “Esky” показва, че този месец няма да има полети до Барселона, например. Предвидените полети са чак за месец юни. Според министерството на транспорта отменените полети от летище София до Барселона са както следва – от 5 май до 2 юни – в дните вторник и четвъртък; 16 май; от 9 юни до 14 юли – в ден вторник.

В събота – 9 май има два полета до Барселона – от Уизеър и България еър (558 лева).

Важно е обаче да се отбележи, че Испания допуска на своя територия само испански граждани или чужди граждани от ДЧ на ЕС или от страни асоциаирани с Шенген, със статут на резиденти в Испания; също така приносители на дългосрочни визи от същите държави;  трансгранични работници; здравни служители; обслужващите превоз на стоки; дипломатически и консулски служители в изпълнение на служебните си задължения, военни и членове на хуманитарни организации в изпълнение на функциите си; конкретни форс-мажорни случаи, доказани с оригинални документи.

От 24.00 ч.  на 22 март Испания затвори сухоземните и морски граници за срок от 30 дни.  Този срок беше удължен засега до 15 май  2020 г.

До сърцето на Европа – Брюксел също се извършват спорадични полети. На сайта на летище София пише, че тази седмица би трябвало да излетят три самолета, осъществявани от Bulgaria Air. Следващият полет е в петък – 8 май, като цената на билета за бизнес класа се продава за 689 лева.

Границите на Белгия са затворени  от 20 март 2020 г. Решението беше взето след преговори между Франция, Германия, Холандия, Люксембург и Обединеното кралство. Въведен е пограничен контрол и санкции по границите. Ограничават се пътуванията и всяко движение което се счита за „несъществено“.  Изключение се прави само за неотложни дейности: трафик на товари и камиони; завръщане на белгийски граждани от чужбина; други форсмажорни обстоятелства.

На територията на Белгия се забраняват всички пътувания, които не са належащи, включително придвижване до вилни имоти, селски къщи и други имоти с цел ваканционна почивка.

При нарушение се налагат строги санкции, които предвиждат глоби до 4000 евро и / или три месеца затвор.

Свързана новина:

Могат ли българите да пътуват зад граница и с какви документи? (проверка на ДЕБАТИ.БГ)

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук