Бългаприя, КПП

Майските празници традиционно са любимото време на българите да се отправят на кратка почивка зад граница, било към Гърция, Турция или някоя друга държава. Но в условията на коронавирус пътуванията в страната и извън нея са силно ограничени. Важно е да се отбележи, че не са напълно забранени.

АВТОМОБИЛЕН ТРАНСПОРТ

От 21 март напускането на областните градове става при изключително строг контрол. Поставени са КПП-та на всички изходи и входове на областните градове, като служителите на реда проверяват декларацията на пътуващите.

КПП, движение, полиция, коронавирус

В документа трябва да бъде попълнена целта на пътуването и ако полицията сметне, че причината не е основателна, връща колите. За основателни причини се считат:

  • пътуване към град или село, на което имате адресна регистрация; пътуване с цел работа (в такъв случай е нужна и бележка от работодател или служебен документ);
  • медицински причини – ако имате спешна нужда от медицинска помощ (за целта обаче също трябва да попълните декларация).
  • Като основателни причина за пътуване се приема и грижа за възрастни роднини, както и снабдяването им с лекарства, и хранителни продукти.
  • обработване на имот със земеделски култури.

 

КПП, движение, полиция, коронавирус

Третата хипотеза, която позволява движение са медицински причини – неотложно посещение при лекар, нужда от операция и т.н, като това се доказва с медицински документ.

Важно е да се знае, че декларацията се взима от служителите на реда. Тоест, за всяко КПП ви трябва отделен документ, включително и за обратната посока. Например, ако тръгнете за Пловдив, ще са ви необходими 4 декларации.

Полицията съветва документът да е попълнен предварително, за да не се губи време.

Пунктове за контрол има и на гарите, и на автогарите в областните градове. Там също трябва да представите декларация, удостоверяваща целта на пътуването ви.

ПЪТУВАНЕ С ВЛАК

Всички влакове на територията на страната се движат без промени в своите разписания, пише на сайта на БДЖ. Но и за пътуване с влак е необходима декларация, макар че там контролът е по-труден, тъй като декларациите не се събират от кондукторите. Пътниците във влака трябва задължително да носят маска.

пътуване, карантина

От БДЖ съветват:

„Закупувайте билети само при неотложност на Вашето пътуване с доказана потребност от трудово естество, здравословни причини, завръщане в собствения настоящ или постоянен адрес или дом. Националният железопътен превозвач не носи отговорност за клиентите, които не могат да докажат необходимостта на пътуването си”.

пътуване, карантина

На някои гари мерят температурите на пътниците, както на летищата.

За да се осъществява по-добър контрол, влаковете ще избягват някои гари:

  • Всички пътнически влакове, които се движат до гара Варна по направленията от Шумен, Добрич, Карнобат и Бургас до Варна, няма да спират на спирка Варна (Стара гара Варна) до края на периода на въведеното извънредно положение в страната.

ВЪЗДУШЕН ТРАФИК

Проверка на ДЕБАТИ.БГ показа, че днес на летище София има пет пристигнали (пристигащи самолети) – от Лондон, два от Варна, един от Амстердам и един от Париж. Само три самолета ще излетят от столичното летище – до Амстердам, до Париж и до Лондон.

пътуване, карантина

От интервю на транспортния министър Росен Желязков от преди няколко дни стана ясно, че полетите от и към България са намалели със 70%. В световен мащаб спадът е с 80 на сто. Ако в предишни години в края на март за един ден обикновено са били осъществявани по около 180 хиляди полета, то по същото време на тази година (27 март) и имало само 90 хиляди, а на 28 март – под 70 хиляди полета в целия свят.

По света има около 25 хиляди пътнически самолета, а във всяка една секунда някъде над главите ни във въздуха се намират над половин милион души – едновременно. В последните дни въздушният трафик се е свил с около 80%, а в някои части на света – с 90%.

пътуване, карантина

Много от авиокомпаниите преустановиха дейността си преди шест седмици, когато повечето държави наложиха масови карантини в страните си.

ПЪТУВАНЕ ЗАД ГРАНИЦА                                                                 

На сайта на МВнР не пише, че пътуването зад граница е забранено, но с червени букви е написано, че се препоръчва да не се пътува.

На 13 март Министерството е публикувало следното:

„Нашите сънародници могат да влязат на територията на България, откъдето и да идват, но под 14-дневна карантина по решение на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса”.

„Ако решат да предприемат пътуване, препоръчваме на българските граждани зад граница преди това да се информират за въведените превантивни мерки в държавите, през които преминават, включително и на границите на съответните държави”.

Пълният списък на ограниченията в другите държави може да намерите тук -> Table-All-300420-1300

Но ето кратка справка за най-популярните дестинации:

  • Виена – разрешено е транзитното преминаване през Австрия. Всички, които влизат в страната от Словения и Унгария, с изключение на преминаващите транзит, трябва да останат под 14-дневна карантина. До Австрия няма полети от и до Китай, Иран, Италия, Южна Корея, както и от Швейцария, Франция и Испания, както и от Великобритания и Северна Ирландия, Нидерландия, Русия, Украйна. Затворена е границата на Австрия с Италия
  • Брюксел – границите на Белгия са затворени от 20 март 2020 г. Решението беше взето след преговори между Франция, Германия, Холандия, Люксембург и Обединеното кралство. Въведен е пограничен контрол и санкции по границите. Ограничават се пътуванията и всяко движение което се счита за „несъществено“.  Изключение се прави само за неотложни дейности: трафик на товари и камиони; завръщане на белгийски граждани от чужбина; други форсмажорни обстоятелства. На територията на Белгия се забраняват всички пътувания, които не са належащи, включително придвижване до вилни имоти, селски къщи и други имоти с цел ваканционна почивка. Белгия не възразява срещу напускането на страната независимо от мотива за пътуване. Препоръчителният начин за завръщане от Белгия в България остава по въздух.
  • Лондон – Великобритания не е въвела рестриктивни мерки по отношение на режима на влизане и излизане от страната. Британският Форин офис препоръчва на гражданите да се въздържат от всякакви неналежащи пътувания в чужбина. На 23.03.2020 г. британският Форин офис призова всички британски туристи в чужбина да предприемат стъпки към завръщане в Обединеното кралство, предвид все по-ограничените възможности за транспорт с гражданска авиация. Няма рестрикции за транзитни пътувания на пътници през територията на Обединеното кралство. Посолството настоятелно съветва българските граждани да не предприемат пътуване по сухопътен маршрут, предвид изключително динамичната ситуация и затворени сухопътни граници на редица европейски държави. От няколко дни е отменена забраната за полети между България и Англия. Следващи полети се очаква да се проведат, както следва: България Еър – следващ полет на 1 май 2020 г.; Уиз Еър – следващ полет на 29 април 2020 г. /по информация на сайта на компанията, полетът е разпродаден/.; Райън Еър се очаква да възстанови полети до България най-рано от 14 май 2020 г.; Бритиш Еъруейс се очаква да възстанови полетите си до България най-рано от 22 май 2020 г.
  • Мадрид – От 22 март достъпът до летищата в Испания се ограничава само до испански граждани или чужденци, които пребивават в Испания, граждани на ЕС и страни-членки на Шенгенската зона, които могат да докажат, че се прибират в държавите си, където пребивават обичайно. Изключени от тези ограничения са също така приносители на дългосрочни визи от държави-членки на ЕС и Шенген, трансгранични работници, дипломатически и консулски служители при изпълнение на служебните си задължения, военни и членове на хуманитарни организации в изпълнение на функциите си. От 24.00 ч. на 22 март Испания затвори сухоземните и морски граници за срок от 30 дни.  Този срок беше удължен засега до 15 май  2020 г. Забраняват се директните полети от Италия. От Испания към момента има директни полети до Франция, Германия, Белгия и Великобритания, но липсват такива до Австрия и Швейцария например. От 2 април 2020 г. Bulgaria Air възстанови директните си полети от и до Мадрид, Палма де Майорка и Малага.

Свързана новина:

Проверка на ДЕБАТИ.БГ: Наистина ли в България мерките са най-разхлабени?

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!