бедност България, видин

Област Видин вече не е най-бедната в страната – изместена е от Хасково. Брутният вътрешен продукт на глава от населението в югоизточната област е под 10 000 лева годишно. За сравнение – средното ниво за страната е двойно, а най-високо е в София – над 45 000 лв, съобщи БНТ.

Област Хасково се е озовала на дъното, защото част от фирмите отчитат данъците си в други градове – но няма затворени предприятия, а към летище Узунджово има и инвестиционен интерес.

„Държавният инвестиционен фонд на Саудитска Арабия са проявили интерес и са заявили, че ще посетят обекта, за да видят локацията евентуално за карго летище и индустриална зона“, казва областният управител на Хасково Минко Ангелов.

Инвестициите на глава от населението са под 800 евро, но безработицата е ниска. Мнението на хората съвпада със статистиката.

„Хасково винаги е бил търговски град. Турция е близо. Работа има“, твърди жителка на областния град.

Въпреки че

област Видин вече не е най-бедната в страната,

икономическата ситуация остава тежка. По думите на Валери Василев, който се занимава с търговия на отоплителни и строителни материали, проблем е пътят към София.

„Това, което можеше да ни даде някакво развитие, вместо да продължи с бързи темпове, то беше спряно – знаете ситуацията с пътя до столицата“, заяви Василев.

Кметът на крайдунавския град Цветан Ценков споделя това мнение и посочва стратегическото разположение, което обаче не се използва пълноценно заради неизградената инфраструктура. Делът на първокласните пътища и качеството на пътната настилка са значително по-ниски от средните за страната.

„Това е коридор номер 4, който изостава с 20 години за строителството на моста. През него минават 2000 тира на денонощие от Турция. Не отиват към Сърбия – минават от тук“, обясни Ценков.

А през май във Видин се очаква отварянето на нов завод. Кметът се надява, че с развитие на индустриалната зона и привличане на чуждестранни инвеститори ще промени ситуацията дългосрочно.

Разместването в класацията обаче се дължи на пандемията и различния темп на възстановяване. „20-та година всички области понесоха сериозен удар, освен София, която успя да се задържи над водата. Говорим за много малки разлики на практика“, каза Адриан Николов, икономист от Институт за пазарна икономика.

Столицата остава лидер в страната заради динамичната си икономика, по-слабо засегната от пандемията.

Още икономически новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук