бензиностанции, горива

Министерството на финансите предлага създаването на „Държавна петролна компания“ за гарантиране на максимална конкуренция на пазара на горива и за постигане на максимално ниска цена за потребителите. Предложението е новата компания да бъде към министъра на икономиката. Тя ще изпълнява всички функции на държавния резерв за съхранение и обновяване на резервите на петролни енергийни продукти. Така ще се оптимизира управлението на задължителните резерви и ще се гарантира постигането им и устойчивото им поддържане в изпълнение на изискванията на европейското законодателство.

Идеята за държавна компания на българския пазар на горива удобно съвпада с наскоро приетите промени, засягащи Закона за акцизите и данъчните складове, които дават по-голям контрол на държавата и се възприемат като част от кампания за разграждане на господстващата пазарна позиция на най-големия търгавец в бранша у нас – руската компания „Лукойл“. Държавата я принуди да лицензира базите си като отделни данъчни складове, да надгради системите им за видеонаблюдение и да постави повече измервателни уреди по тръбата, които да подават данни към Агенция „Митници“. Една бъдеща държавна компания ще бъде значим пазарен кокурент.

С оглед подобряване на конкуренцията на пазара и осигуряване на максимално ниски цени за гражданите и бизнеса, като допълнителна дейност, компанията ще изгради в следващата една година бензиностанции на територията на цялата страна в населените места и на основните пътни артерии. Бензиностанциите на държавната компания ще осигуряват възможност за зареждане и на електромобили, в контекста на стратегията за нисковъглеродна икономика и опазване на околната среда.

С цел гарантиране на максимална конкуренция на пазара на горива, лицензираните складодържатели няма да могат да отказват съхранението на горива на други вложители. Предвижда се и държавната компания да разполага със складови бази, в които да се съхраняват горива и на други вложители, заявяват от МФ.

Предложението бе коментирано и на днешния брифинг, в който участваха вицепремиерът Томислав дончев и министърът на икономиката Емил Караниколов. Те определят бъдещата компания като положителен фактор за укрепване на конкуренцията и стабилизацията на пазара.

„Нито един пазар не е пострадал, когато на него има повече предлагане и повече конкуренция. Ако държавата продава горива на минимална надценка, това ще е добре и за потребителите – каза вицепремиерът Томислав Дончев – На пазара ще има още един играч; може да се мисли като гаранция за конкурентност.“

Министърът на икономиката Емил Караниколов заяви, че тази компания няма да има предимства пред конкурентите, че секторът така ще стане по-предвидим и няма да се стига до ситуации, в които намаляването на цените на световните пазари у нас закъснява, докато поскъпването идва мигновено. Министърът не уточни дали се планира изграждане на нови държавни бензиностанции или ще се купуват вече съществуващи обекти. Той заяви, че всички въпроси ще получат отговор, когато законопроектът стане готов и бъде представен.

Вицепремиерът Дончев пък подчерта, че този порект не влиза в противоречие с европейското законодателство.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!