Виктор Орбан
на снимката: унгарският премиер Виктор Орбан

Унгарският премиер Виктор Орбан сигнализира за прекратяване на противоречивите антикоронавирусни правомощия, за които критиците казаха, че са прикритие за авторитарна власт. Той освен това каза на европейските си критици, които го обвиниха в анторитаризъм, че ще имат възможност да си извинят на Унгария заради тези твърдения.

„Очакваме, че правителството ще може да предаде специалните правомощия, които получи поради пандемията, обратно на парламента в края на май“, каза той по време на посещение в Сърбия.

Законодателството за извънредни ситуации, прието от унгарския парламент на 30 март, предостави на националистическия премиер правомощия да управлява с указ без определен срок, докато кабинетът му обяви прекратяване на кризата COVID-19.

Критиците в Унгария и в чужбина, включително някои от неговите съюзници в консервативната група на Европейския парламент ЕНП, го обвиниха, че използва кризата, за да поведе члена на ЕС Унгария към авторитаризъм. На 17 април Европейският парламент одобри позиция, според която мерките на Унгария са „несъвместими с европейските ценности“.

Унгарските опозиционни партии заявиха, че Орбан злоупотребява с допълнителните правомощия за издаване на укази, насочени към циментиране на неговото управление, а не към борбата с вируса. Будапеща обяви критиките за „фалшиви новини“ и заяви, че правомощията й са пропорционални и могат да бъдат отменени по всяко време от парламента.

„Специалният правен ред, създаден в Унгария, даде възможност на правителството и неговия лидер да вземат сериозни, трудни решения поради епидемията бързо – каза Орбан на съвместна пресконференция със сръбския президент Александър Вучич – Всеки ще има шанс да се извини на Унгария за неоснователни обвинения относно закона.“

Унгария, с население от почти 10 милиона, е отчела повече от 3 400 инфекции на коронавирус и 442 смъртни случая към днешна дата.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!