Найджъл Фараж
Снимка: ЕП

Среща на крайнодесни консервативни лидери от няколко европейски страни, която трябваше да се проведе в брюкселската община Етербек, беше отменена.

Организаторите на „Националконсервативната конференция“ („НатКон“) бяха принудени да търсят друго място, след като първите потенциални домакини оттеглиха разрешението си поради натиск от страна на антифашистки организации, предаде белгийската новинарска агенция Белга.

„НатКон“ трябваше да се проведе днес и утре с участието на високопоставени гости от европейската консервативна десница.

Петимата ключови участници бяха унгарският премиер Виктор Орбан, бившият британски министър Сюела Бравърман, бившият евродепутат от Великобритания Найджъл Фараж, бившият полски премиер Матеуш Моравецки и френският писател и политик Ерик Земур.

Европейският депутат от белгийската партия „Фламандски интерес“ Том Вандендрисхе също бе предвидено да произнесе реч.

Първоначално „НатКон“ трябваше да се проведе в брюкселската концертна зала „Нобил“. След натиск от антифашистки и други организации компанията ѝ собственик „Едифисио“ реши да не допуска провеждането на събитието.

Кметът на Брюксел Филип Клозе по-рано препоръча то да бъде отменено или поне да се предостави достатъчна охрана, „за да е сигурно, че ще премине без инциденти“.

Конференцията по инициатива на Фондация „Едмънд Бърк“ беше в последствие преместена в хотел „Софител Брюксел Европа“ в Етербек. Кметът на общината Винсент дьо Волф заяви, че събитието няма да може да се проведе и на новото място.

„Хотелът, който подписа договорът в петък, разгледа естеството на събитието и поканените. Събиране с този мащаб не може да няма последици“, заяви градоначалникът. В крайна сметка срещата е била отменена и втория път.

Организаторите вече бяха пристигнали в хотела, когато разбраха, че събитието не може да се проведе. Пристигналите отказаха да напуснат хотел „Софител“, което доведе до намесата на полицейски екип.

Говорител на организацията „Белгийска антифашистка координация“, която протестира срещу събитието, каза, че е доволен от отмяната, но остава нащрек за евентуална трета локация за организиране на събитието.

„Домакинството на такива крайнодесни събития със сигурност помага на тази идеология да печели позиции“, каза той.

Още международни новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук