парламент, заседание

Пълен обрат придоби дебата за размера на депутатските заплати по време на днешното извънредно пленарно заседание. След 11 часа четене на закони и парламентарни дебати, изказванията в които се съревноваваха по ниво на популизъм, управляващите от ГЕРБ изненадващо се отказаха от идеята си те да бъдат „замразени” и внесоха предложение да се откажат напълно от тях до края на извънредното положение. Предложението обхваща не само депутатите, но и министрите и началниците на всички агенции. То бе прието окончателно със 170 гласа „за“, след като и двете гласували групи депутати го одобриха единодушно.

Президентът, вицепрезидентът и членовете на съдебна власт ще получават заплати.

Идеята беше представена от депутата от ГЕРБ Красимир Ципов, който уточни, че на народните представители ще продължат да им бъдат внасяни осигуровки, но докато не бъде отменено влязлото в сила на 13 март извънредно положение, цялото им трудово възнаграждение ще бъде превеждано по сметка на Министерството на здравеопазването, за да се използва от държавата в борбата срещу разпространението на COVID-19.

Освен за народни представители, мярката ще важи още за министрите и политическите им кабинети, както и за председателите на държавни и изпълнителни агенции.

Идеята депутатите да даряват цялото си възнаграждение срещна широко одобрение сред останалите политически сили.

„Горд съм от това решение”, коментира лидерът на Воля Веселин Марешки, който по-рано днес настояваше депутатската заплата да бъде приравнена на минималната за страната, която в момента е 610 лева.

Борис Ячев от „Обединени патриоти” също изрази задоволство от решението на коалиционните партньори.

„Удовлетворен и горд съм, че съм част от този парламент”, каза той от трибуната.

Колегата му Валентин Касабов пък призова примерът на депутатите и министрите да последва и президентът Румен Радев и вицепрезидента Илияна Йотова да последват примера на депутатите.

„Времето е чумаво. Трябва да бъдем заедно. Кой, ако не президентът, трябва да покаже тази мъжественост, зрялост и отговорност? Кой, ако не самият бащица на българската нация да се докаже по някакъв начин и да опровергае всички онези нелепости към неговия имидж и лъчезарен облик. В противен случай можем да кажем, че бащицата е само на книга. Бъдете мъж, политик и българин! Много малко ви остава! Действайте!“, обърна се Касабов към държавниа глава.

След дебатите парламентът премина към гласуване на групи, както е по новите правила за работа.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!