Интерпарламентарната конференция за Общата външна политика и политика за сигурност и Общата политика за сигурност и отбрана ще бъде открита в петък, 16 февруари.

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, председателят на Комисията по външна политика Джема Грозданова и председателят на Комисията по външни работи на Европейския парламент Дейвид Макалистър ще открият Интерпарламентарната конференция за Общата външна политика и политика за сигурност (ОВППС) и Общата политика за сигурност и отбрана (ОПСО). Това е второто събитие от Парламентарното измерение на Българското председателство на Съвета на ЕС в НДК. Домакини на форума са Комисията по външна политика и Комисията по отбрана.

 

Над 200 делегати от комисиите по външна политика и по отбрана на националните парламенти на държавите-членки на ЕС, парламентите на страните от Западните Балкани и Източното партньорство и представители на Европейския парламент ще вземат участие в конференцията, посветена на външната политика и политиката за сигурност и отбрана на ЕС. Интерпарламентарната конференция е платформа за поддържане на диалога и сътрудничеството между националните парламенти и Европейския парламент. Тя създава рамка за обмен на информация и добри практики в областта на ОВППС/ОПСО и предоставя възможност на парламентаристите да допринасят в процеса на изпълнение на тези политики.

Върховният представител на Съюза по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини ще представи пред парламентаристите актуалните приоритети и цели на Съюза в областта на Общата външна политика и политика за сигурност и Общата политика за сигурност и отбрана през първия ден на конференцията.

Европейската перспектива за Западните Балкани и ускоряването на реформите в региона ще бъдат основен акцент на дискусиите през втория ден на конференцията, когато участие ще вземат министърът на външните работи на България Екатерина Захариева, изпълнителният директор на Европейската служба за външна дейност за Европа и Централна Азия Томас Майер-Хартинг, евродепутатът Едуард Кукан и основателят на Европейска инициатива за стабилност Гералд Кнаус. В дневния ред на конференцията са включени също така прилагането на Глобалната стратегия в областта на ОПСО и ситуацията в Черноморския регион. Специално внимание по работни групи ще бъде обърнато на стратегическата енергийна и транспортна свързаност на Западните Балкани, Дунавската стратегия и отношенията между ЕС и Китай.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!